Gołąbki z liści winogron po cypryjsku

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na całym świecie gotuje się potrawy podobne w sposobie przyrządzenia i użytych składnikach do gołąbków. Z bardziej znanych są te zawijane w liście winogron lub bambusa .

Czas : 1 godzina

Składniki :

30 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
10 dag ryżu
3 łyżki rodzynek
2 łyżki usiekanych liści świeżej mięty
1 duża cebula
1 łyżeczka maggi w płynie
olej z pestek winogron
Vegeta
½ litra bulionu wołowego ( może być z kostki Knorra lub innego )
½ łyżeczki mielonego pieprzu
30 dużych liści winorośli

Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...