Gołąbki z liści winogron po cypryjsku
Na całym świecie gotuje się potrawy podobne w sposobie przyrządzenia i użytych składnikach do gołąbków. Z bardziej znanych są te zawijane w liście winogron lub bambusa .
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
10 dag ryżu
3 łyżki rodzynek
2 łyżki usiekanych liści świeżej mięty
1 duża cebula
1 łyżeczka maggi w płynie
olej z pestek winogron
Vegeta
½ litra bulionu wołowego ( może być z kostki Knorra lub innego )
½ łyżeczki mielonego pieprzu
30 dużych liści winorośli
Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .
nadesłane: Babciagramolka