Gołąbki wegetariańskie
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
25 dag ryżu
2 cebule
2 łyżki masła
1 papryka czerwona
30 dag zielonej fasolki szparagowej
pół puszki kukurydzy
2 pomidory
1 ząbek czosnku
1 l bulionu
3 łyżki koncentratu
oregano
pieprz
sól
Przygotowanie:
Ryż ugotować, odcedzić. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, zdejmować liście i wrzucać do wrzątku. Gotować 3 min. Wyjąć, opłukać, wyciąć nerwy. Fasolkę ugotować na półmiękko. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na maśle. Dodać pomidory, przesmażyć. Wymieszać z ryżem, papryką i kukurydzą. Farsz kłaść na liście, formować gołąbki. Ułożyć ściśle w garnku wyłożonym wierzchnimi liśćmi. Zalać gorącym bulionem. Dodać sól, pieprz i koncentrat. Dusić ok. godziny na małym ogniu.