Gołąbki po bałkańsku na święta

22 grudnia 2010,
dodał: mysiowa
Artykuł zewnętrzny

Niby zwykłe gołąbki, ale gołąbki u nas raczej nieznane, a nazywają się sarma, a ja nauczyłam się jej przygotowania w Chorwacji. O ukiszonej w całości główce kapusty można dzisiaj pomarzyć; rzecz już dzisiaj w Polsce niespotykana, a gdy byłam mała to i babcia kisiła i w zieleniaku w wielkich bekach oprócz kiszonej szatkowanej kapusty były i całe głowy.

(Sarma jest też podawana jako smakołyk węgierski- niestety nie pamiętam nazwy, ale Makłowicz kiedyś coś podobnego prezentował. Dzisiaj wszystkie kuchnie przenikają się i wszędzie można odnaleźć jakieś podobieństwa.) Bałkańska sarma chyba lepiej mi smakuje niż gołąbki. Po prostu jeszcze mi się nie przejadła. U nas problemem jest zdobycie ukiszonej w całości główki kapusty. Ja sobie radzę w ten sposób, że przywożę kilka vaccuum do Polski i tak czekają na specjalne okazje, święta.

Sposób przyrządzania tej potrawy jest szybki i prosty, ale to oczekiwanie aż się udusi… wieki całe;przeważnie ze 3 godziny jeśli jest spory gar. Nie można tu podać proporcji, dostosowuje się ilość
mięsa do wielkości główki, a rodzaj do upodobań. I przyprawy wg gustu,  ale na pewno cebula, czosnek, sól, pieprz, sproszkowana papryka,ziele angielskie. Ja przeważnie  robię z mielonej łopatki i trochę wołowinki. Najlepiej jednak z jagnięcinką, albo jagnięcina pól na pól z wołowiną. Kapustę trzeba trochę namoczyć przed robotą , bo kwaśna jak pierun. A potem tak jak gołąbki zawijamy mięsko w liść i na bok. Resztę kapusty, która zostaje siekamy i wykładamy część na spód gara i na to żeberka, wędzony bo czeka czasem i insze mięski i na to nasze gołębie i na to szatkowana kapucha i żeberkomięsko. Podlewamy trochę oliwą i wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sproszkowaną paprykę i …dusimy; dłuuuuuuugo dusimy na małym ogniu.

Jak duża była kapucha to i ze 3 godziny. Pamiętajcie „svaka kuća svoju sarmu ima!” czyli każdy dom ma swoją sarmę. Niektórzy dodają jeszcze ryż do mięsa. Dla mnie najważniejsze jest to, że to potrawa przywieziona z wakacji; rewelacja na poprawienie humoru, biesiadę, wspominki zdjęciowe. Więc „dobar tek” (smacznego).

Sarma to nie jest postne danie. Na wigilię zawsze robię gołąbki z kaszą gryczaną. Dla mnie może nie byc karpia na Wigilii, ale gołąbki z kaszą gryczana zawsze i koniecznie.

Obieram główkę kapusty, gotuję liście w lekko osolonej wodzie. Kaszę nastawiam- miarka kaszy, 2 miarki wody, ale zamiast zwykłej wody daję tę, w której gotowały się grzyby (jak to na Wigilię). Gdy nie mam

takiej wody (kiedy to nie Wigilia) daję kostkę grzybową rosołową już do kaszy). Zrumieniam na oleju cebulkę i dodaję ją do kaszy, dodaję pieprz i sól,mieszam i zawijam w liście.

Naczynie żaroodporne wykładam częścią liści, na to gołąbki, i znowu przykrywam liśćmi. Polewam olejem i na 40-50 minut do piekarnika.Wigilijny wariant moich rodziców to dodatkowo polewanie domowym olejem rzepakowym lub lnianym gotowych gołąbków na talerzu. Trzeba jednak lubić specyficzny zapach tego oleju!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.