Gołąbki grzybowe

16 września 2012, dodał: monia1598741
Artykuł zewnętrzny
Przedstawiam pyszne gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem oczywiście grzybowym :D Mniam :P
Jest to przepis na około 6 gołąbków średniej wielkości.
SKŁADNIKI:
– 6 liści kapusty
– ok. 25 dag suszonych grzybów
– pół woreczka ryżu (najlepiej brązowego)
– sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania (polecam PRYMAT)
SKŁADNIKI NA SOS:
– wywar z ugotowanych grzybów
– ok. 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia, więc według uznania)
– sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania
Suszone grzyby zalewamy wodą do ich zakrycia i gotujemy do miękkości ( ok.40 min. ). Liście kapusty sparzamy. Ryż gotujemy według przepisu na torebce. Ugotowane grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do zmielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i  ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz wkładamy do liści kapusty i formujemy gołąbki. Dusimy na parze, ok 40 minut :)
Wywar z grzybów zagotowujemy i doprawiamy rozrobioną w wodzie mąką. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.
SMACZNEGO :P