Gofry na śniadanie dla dzieci – przepis

16 listopada 2022,
dodał: zebratestuje

Gofry na śniadanie? Dlaczego nie! Gofry kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Większość z nas, pamięta ten słodki czas. Dlatego też, śmiało możemy zaserwować naszym dzieciom pyszne i słodkie śniadanko w postaci gofrów. Prawdą jest również to, że gofry są lubiane również przez dorosłe osoby, dlatego też jeśli przepis ma być dla dorosłej osoby, należy zwiększyć ilość składników, ponieważ ten przepis jest dla tych najmłodszych łasuchów.

gofry na śniadanie

 

 

Można je podawać z  różnymi dodatkami, jednakże dla dzieci najsmaczniejszą opcją będą gofry z dodatkiem pokrojonych w plasterki truskawek lub brzoskwiń oraz odrobiną bitej śmietany.

Składniki:

  • 90 g mąki razowej
  • 95g mąki pszennej
  • 26g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody kuchennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 i ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki stopionego masła lub oliwy z oliwek

gofry

 

Przygotowanie:

Mąkę razową i pszenną mieszamy w dużej misce dodając cukier i proszek do pieczenia oraz sodę i sól. ( Dobrym sposobem aby gofry były pulchne i pięknie prezentowały się na talerzu, to przepuszczenie mąki przez sito. Dzięki przesiewaniu mąka nabiera powietrza, oznacza to, że wypiek będzie puszysty, lekki i pozbawiony grudek. Dodatkowo podczas wyrabiania ciasta wszystkie składniki lepiej się połączą).

W małej misce ubijamy jajka na jednolitą masę, następnie dodajemy maślankę i masło.

Kolejny krok to połączenie wszystkich składników w jednej misce i sprawdzenie ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można je rozrzedzić odrobiną wody. Najlepsze ciasto to takie lejące. Nie ubite, ani niezbyt rzadkie, po prostu lejące :)

gofry z owocami

 

Teraz nie pozostaje nam nic innego jak przygotowanie gofrownicy. Gofrownice są naprawdę różnorodne, najciekawsze to te, które mają charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej koło czy serduszka ułożone w kwiatek. Wybór naprawdę ogromny. Jednak niezależnie od tego jaką formę  posiadamy, należy najpierw lekko natłuszczać oliwą rozgrzaną gofrownicę i wlać na nią ciasto. Gofry pieczemy do momentu, aż będą miały złoty kolor. To samo robimy z resztą ciasta, która nam została. Z tych składników powinniśmy otrzymać od 4 do 6 gofrów..  Po upieczeniu możemy dodać owoce sezonowe, lub można udekorować  ulubionymi owocami pokrojonymi w paski, np. truskawkami, bananami, malinami, borówkami, jeżynami, kiwi, winogronem, morelami, brzoskwiniami, gruszkami czy nawet  jabłkami.Najlepiej takimi, które dziecko lubi. Można również dodać samej bitej śmietany. Są również takie dzieci, które wolą jeść gofry solo.

Uwaga! Niewykorzystane ciasto, można zamrozić, jednakże najlepiej bezpośrednio wykorzystać – jest po prostu lepsze w smaku.

 

zobacz również:

Tosty – różne pomysłowe przepisy oryginalne i smaczne

Tosty, grzanki, zapiekanki – różne przepisy na pyszne śniadanie

Śniadanie do szkoły – pomysły na różne placuszki i tosty

Śniadaniowe tosty francuskie – różne przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.