Galaretka z golonki indyczej
Galaretki z indyka z czosnkiem
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki
- 0,50 kg mięsa z indyka – golonka
- włoszczyzna bez kapusty
- maggi
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 5 szklanek wody
- pieprz mielony
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 goździk
- 1 cebula
- sól
- 2 jajka na twardo
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
Golonkę ułożyć w wąskim garnku razem z obrana włoszczyzną. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, goździk, zrumienioną na patelni cebulę ( na suchej patelni rumienić całą cebulę ). Zalać wodą i gotować na małym gazie 2 godziny (wywar odparuje o połowę). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania – jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ), doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W 1/4 szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole .Golonkę z indyka obrać ze skóry , kości i ścięgien . Mięso drobno pokroić. W pojemniczku do zastygania układać na dno plasterki marchewki, groszek, ćwiartki jajek, a potem mięso. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .