Galaretka z golonki indyczej

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Galaretki z indyka z czosnkiem

Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki

  • 0,50 kg mięsa z indyka  – golonka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • maggi
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 szklanek wody
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego

Golonkę ułożyć w wąskim garnku razem z obrana włoszczyzną. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, goździk, zrumienioną na patelni cebulę ( na suchej patelni rumienić całą cebulę ). Zalać wodą i gotować na małym gazie 2 godziny (wywar odparuje o połowę). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania – jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ), doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W 1/4 szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole .Golonkę z indyka  obrać ze skóry , kości i ścięgien . Mięso drobno pokroić. W pojemniczku do zastygania  układać na dno plasterki marchewki, groszek, ćwiartki jajek, a potem  mięso. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

file1304097277



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...