Galaretka z golonki indyczej

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Galaretki z indyka z czosnkiem

Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki

  • 0,50 kg mięsa z indyka  – golonka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • maggi
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 5 szklanek wody
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego

Golonkę ułożyć w wąskim garnku razem z obrana włoszczyzną. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, goździk, zrumienioną na patelni cebulę ( na suchej patelni rumienić całą cebulę ). Zalać wodą i gotować na małym gazie 2 godziny (wywar odparuje o połowę). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić. Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania – jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ), doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W 1/4 szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole .Golonkę z indyka  obrać ze skóry , kości i ścięgien . Mięso drobno pokroić. W pojemniczku do zastygania  układać na dno plasterki marchewki, groszek, ćwiartki jajek, a potem  mięso. Zalać rosołem z żelatyną. Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

file1304097277