Galaretka truskawkowa

24 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 75 dag truskawek
  • 8 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml soku truskawkowego
  • skórka z jednej cytryny – otarta
  • 6 płatków białej żelatyny
  • 40 dag lodów waniliowych
  • posiekane orzeszki pistacjowe

Truskawki pokroić w plasterki, połowę truskawek zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, winem i sokiem truskawkowym a także skórką z cytryny. Nastepnie gotować na małym ogniu około 10 minut. Owoce odcedzić, sok zachować, przelać do garnka, zagotować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w soku. Sok wymieszać z resztą truskawek i i rozlać do salaterek. Galaretkę trzymać w zimnym miejscu minimum 3 godziny. Podawać z lodami, ozdobione orzeszkami postacjowymi lub truskawkami.