Galaretka truskawkowa
Artykuł zewnętrzny
- 75 dag truskawek
- 8 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml soku truskawkowego
- skórka z jednej cytryny – otarta
- 6 płatków białej żelatyny
- 40 dag lodów waniliowych
- posiekane orzeszki pistacjowe
Truskawki pokroić w plasterki, połowę truskawek zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, winem i sokiem truskawkowym a także skórką z cytryny. Nastepnie gotować na małym ogniu około 10 minut. Owoce odcedzić, sok zachować, przelać do garnka, zagotować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w soku. Sok wymieszać z resztą truskawek i i rozlać do salaterek. Galaretkę trzymać w zimnym miejscu minimum 3 godziny. Podawać z lodami, ozdobione orzeszkami postacjowymi lub truskawkami.