Frytkownica beztłuszczowa – dlaczego jest lepsza od zwykłej?

28 grudnia 2023, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Kochasz frytki, ale masz problemy z wysokim cholesterolem lub jesteś na diecie odchudzającej? Masz dzieci, które uwielbiają frytki i chciałyby jeść je codziennie? Chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe? Poznaj tajemnice nowoczesnej frytkownicy beztłuszczowej.

Istnieje wiele różnych odmian frytek – proste lub karbowane, tradycyjne albo belgijskie. Różnią się wyglądem czy też sposobem przygotowania, ale łączy je jedno – charakterystyczny, wspaniały smak. Coraz chętniej przygotowujemy je jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Są pyszne i chrupiące, a ich jedyną wadą jest to, że przez smażenie w głębokim tłuszczu są bardzo niezdrowe. Tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu są ciężkostrawne i mogą powodować gromadzenie się gazów w jelitach oraz uczucie ciężkości i niestrawność. Przy smażeniu, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, należy też pamiętać, że nie wszystkie oleje spożywcze są sobie równe, bowiem większość olejów używanych do smażenia jest mocno przetworzona, a niektóre z nich mogą być uwodornione lub częściowo uwodornione. Niewątpliwym minusem smażenia jest utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów oraz przechodzenie do potrawy szkodliwych produktów powstałych podczas smażenia. Podczas smażenia zachodzą zmiany nie tylko w oleju, ale też w smażonym produkcie. W tłuszczu zachodzą procesy utleniania i uwodorniania, które zmniejszają udział nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwiększają ilość szkodliwych tłuszczów trans, których regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu HDL (dobrego), zwiększa się zatem ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów, choroby Alzheimera i udaru mózgu, a także związane jest z wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Spożywanie smażonej żywności związane jest nie tylko z pogorszeniem stanu zdrowia, ale też z wyższym ryzykiem nadwagi i otyłości.

beztłuszczowe frytki

W dobie życia w stylu fit i zdrowego odżywiania szukamy alternatywy – chcemy nadal przyrządzać ulubione przekąski, ale w zdecydowanie zdrowszej wersji. Nowoczesne frytkownice beztłuszczowe lub niskotłuszczowe działają podobnie do piekarnika konwekcyjnego. Nie wymagają wlewania tłuszczu lub jego bardzo małej ilości. Pieczenie odbywa się dzięki kontaktowi produktów spożywczych z gorącym powietrzem. Urządzenie jest wyposażone w specjalny system, który precyzyjnie i równomiernie rozprowadza je po całym wnętrzu w taki sposób, by potrawy były idealnie dopieczone z każdej strony. Pieczenie bez tłuszczu umożliwia zachowanie przez frytki walorów aromatycznych i smakowych przy jednoczesnym obniżeniu ich kaloryczności. W przygotowanych w ten sposób frytkach skórka nadal jest chrupiąca, a środek miękki. W tego typu urządzeniach można przygotować również inne potrawy: warzywa, mięsa, ryby, czy owoce morza. We frytkownicach beztłuszczowych mogą występować też różne programy pracy, jak np. delikatne pieczenie czy rozmrażanie. Kupując frytkownicę niskotłuszczową, mamy możliwość wyboru modelu z rożnem, sygnałem dźwiękowym, wyświetlaczem oraz funkcją zabezpieczającą przed przegrzaniem. Jeśli mamy w domu małe dziecko, warto wybrać model z nienagrzewającą się obudową. Sprawdź ranking frytkownic beztłuszczowych Russell Hobbs w różnych przedziałach finansowych, o różnych pojemnościach i o różnych funkcjach.

Źródło zdjęcia: https://www.prorankingi.pl/blog/ile-kalorii-maja-frytki/

Do niewątpliwych zalet frytkownicy beztłuszczowej należą: zdrowsze przygotowywanie frytek względem klasycznego urządzenia, korzystanie z mniejszej liczby składników, co oznacza mniejszy wydatek, atrakcyjniejszy zapach względem klasycznych frytek, ponieważ nie dochodzi tu do wchłonięcia przez danie spalonego oleju, niższa kaloryczność posiłku oraz zachowanie witamin i minerałów zawartych w ziemniakach. Jedną z najważniejszych zalet pozostaje też możliwość zminimalizowania użycia oleju w kuchni, dlatego jest to doskonała opcja dla rodzin z dziećmi czy prowadzących zdrowy tryb życia. Przygotowywane frytki czy inne potrawy są w tym przypadku zdecydowanie zdrowsze oraz lekkostrawne, w związku z czym z takich dań nie muszą rezygnować nawet osoby, które starają się zgubić nadprogramowe kilogramy czy też stosują dietę przewidzianą dla osób z ryzykiem wystąpienia miażdżycy. Ograniczenie tłuszczu i kaloryczności korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi i poprawia samopoczucie. Brak konieczności stosowania dużej ilości oleju powoduje również, że frytkownica beztłuszczowa jest bardziej ekonomiczna, a w domu nie czuje się woni rozgrzewanego czy przypalanego tłuszczu. W przypadku tradycyjnego smażenia frytek, dokonuje się tego na głębokim tłuszczu, co oznacza duże zużycie oleju i konieczność jego wymiany przy przygotowywaniu kolejnych porcji. Nie bez znaczenia jest także fakt, że dobrej jakości tłuszcz jest po prostu drogi. Ponadto urządzenia beztłuszczowe są łatwiejsze w utrzymaniu ze względu na fakt, że nie ma potrzeby wymiany oleju, a czyszczenie jest dużo prostsze. Frytkownice beztłuszczowe mają także ładny, estetyczny wygląd i zajmują mniej miejsca niż frytkownice tradycyjne. Niestety wypiekanie we frytkownicy beztłuszczowej trwa dłużej niż tradycyjne smażenie, tego typu urządzenia są też droższe niż tradycyjne modele i trzeba się liczyć z mniejszym wyborem na rynku, gdyż są one mniej popularne niż warianty wykorzystujące olej.
Frytkownice beztłuszczowe zapewniają szybsze, zdrowsze i mniej brudzące kuchnię doświadczenie kulinarne. Aby zatem ostatecznie odpowiedzieć sobie na pytanie, czy zakup frytkownicy beztłuszczowej to dobry pomysł, warto zastanowić się nad tym, czy preferujemy zdrowe i pomysłowe posiłki. Jeśli tak, to będzie to dobry wybór, a tym bardziej, że przeważnie frytkownica beztłuszczowa ma korzystne opinie wśród użytkowników, jako sprzęt o szerokiej funkcjonalności, który ułatwia przygotowywanie zdrowych i smacznych dań w łatwy sposób. Przygotowane bez dodawania tłuszczu frytki idealnie pasują do wszystkich rodzajów dań, w tym ryby, mięs, czy jako przekąska na wieczór. Są również wersją dietetyczną. Zatem jeśli celem zakupowym jest frytkownica beztłuszczowa ranking urządzeń tego rodzaju pomoże wytypować najczęściej kupowane modele, a to niezły punkt wyjścia do zakupów.
Frytkownica beztłuszczowa to inwestycja przede wszystkim w nasze zdrowie. Pomoże ona też kształtować w nas odpowiednie nawyki kulinarne i wyeliminować z diety smaczne, choć niezdrowe produkty smażone w pełnym tłuszczu. Dania z frytkownicy beztłuszczowej to bardzo dobra oraz niskokaloryczna alternatywa, dzięki której po frytki będzie można sięgać zdecydowanie częściej, nawet w przypadku osób pozostających na diecie.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz