Frytki domowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- ziemniaki-0,5 kg.
- olej lub oliwa-do smażenia,
- sól-do smaku,
- ewentualnie majonez, ketchup.
Frytki-danie bardzo szybkie, ale i tuczące, więc ostrożnie z przejadaniem się nimi.
Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grubsze plastry, a potem na podłużne cienkie paski tej samej wielkości i osuszamy ręcznikiem papierowym, by podczas smażenia ziemniaki nie pryskały.
Rozgrzewamy bardzo mocno tłuszcz-olej słonecznikowy lub oliwę w garnku, lub we frytkownicy i potem stopniowo wrzucamy frytki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy ciepłe, posypując solą do smaku.
Niektórzy spożywają je z majonezem, czy ketchupem.