Frytki domowe

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ziemniaki-0,5 kg.
  • olej lub oliwa-do smażenia,
  • sól-do smaku,
  • ewentualnie majonez, ketchup.

Frytki-danie bardzo szybkie, ale i tuczące, więc ostrożnie z przejadaniem się nimi.

Etapy przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grubsze plastry, a potem na podłużne cienkie paski tej samej wielkości i osuszamy ręcznikiem  papierowym, by podczas smażenia ziemniaki nie pryskały.
Rozgrzewamy bardzo mocno tłuszcz-olej słonecznikowy lub oliwę w garnku, lub we frytkownicy i potem stopniowo wrzucamy frytki i smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Podajemy ciepłe, posypując solą do smaku.
Niektórzy spożywają je z majonezem, czy ketchupem.

file1265300335