Francuska przekąska na ciepło

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 kwadratowe kromki chleba pszenno – żytniego

4 plastry pasztetu francuskiego

4 czarne oliwki bez pestek

1 mały konserwowy ogórek

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 suszony pomidor w oleju

masło lub margaryna do posmarowania chleba

Pomidora osączamy, kroimy na 4 części. Ogórka kroimy na 8 części, oliwki na połowy. Kromki chleba przekrajamy po przekątnej tak, aby powstały trójkąty. Smarujemy masłem. Na każdy trójkąt kładziemy po plastrze pasztetu, 2 połówki oliwek, 2 paseczki ogórka i ćwiartkę pomidora. Smarujemy musztardą francuską.

Zapiekamy przez 5 minut w piecyku (piekarniku) lub przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej (na maksymalnej mocy).

file1258378646