Temat: Prawo mieszkaniowe
Mam taki problem i jeśli ktoś coś wie to proszę mi podpowiedzieć co w takiej sytuacji zrobić; mieszkam z partnerem w domu, który na początku sierpnia kupiliśmy razem (tj. składamy się na wszystko po połowie), ale póki co to partner jest formalnym właścicielem. Moim zabezpieczeniem jest testament potwierdzony notarialnie; po ewentualnej śmierci mojego partnera dom zostanie w całości mój. Również notarialnie spisaliśmy umowę, w której umówiliśmy się , że w ciągu 2-óch najbliższych lat pobierzemy się i wtedy mój partner odda mi połowę domu w formie darowizny. Z nami mieszka również syn partnera z poprzedniego związku (z którym nie mam najlepszego kontaktu, bo chłopak jest już dorosły i ma swoje życie), postanowił się zameldować w naszym domu. Zastanawiam się jakie to ma ewentualnie konsekwencje dla mnie w przyszłości, tj; w razie śmierci mojego partnera czy mogę oczekiwać, że chłopak się wymelduje i wyprowadzi? A jeśli nie będzie chciał tego zrobić czy mogę w jakiś sposób oczekiwać, że będzie się dokładał do czynszu, itd w jaki sposób mogłabym to egzekwować..? I czy lepszym rozwiązaniem będzie np. zameldowanie go czasowe?