Kremowa i aksamitna matcha panna cotta. Włoski klasyk w zielonej odsłonie

21 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Ta jedwabista i kremowa panna cotta z zielonej herbaty matcha to bardzo ładny, elegancki, a jednocześnie prosty deser. Najlepiej podawać ciasto ze świeżą bitą śmietaną i czarnym sezamem, aby uzyskać miękką i chrupiącą równowagę.

Porozmawiajmy o matcha… Na początku nie byłam nią całkowicie zainteresowana, ma bowiem lekko trawiasty smak, ale starałam się myśleć o niej jak o nabytym smaku, do którego można się przyzwyczaić, a z czasem polubić (niemal jak whisky, przecież nikt na początku nie lubi whisky). W kulturze japońskiej matcha to coś więcej niż tylko herbata. Badania międzynarodowe wskazują bowiem, że oprócz korzyści dla zdrowia fizycznego, naprawdę pomaga także w obszarze psychicznym, głównie w radzeniu sobie z lękiem. Więc dlaczego nie dodać kilku łyżeczek do deseru?

Matcha Panna Cotta

 

Uwielbiam panna cottę. Jest kremowa, gładka i przypomina budyń. Nie jest też przesadnie słodka. A co najważniejsze – jest superłatwa do zrobienia. Do tego przepisu użyłam matchy certyfikowanej, która ma bogaty i delikatny smak.

Kiedy najlepiej przygotować matcha panna cotta?

Lubię robić panna cottę wieczorem, aby mogła się schłodzić przez noc. Bardzo ważne jest, aby uzyskać odpowiedni stosunek mleka do żelatyny, aby mogła stężeć, ale nadal być chwiejna i nie rozpadać się. Polecam połączenie mleka i śmietanki kremówki z odrobiną cukru, aby zrównoważyć ostre nuty proszku matcha oraz z odrobiną wanilii, aby uzyskać trochę ciepłych nut smakowych.

Przygotowując panna cottę należy pamiętać o natłuszczeniu foremek, aby łatwo ją wyjąć. Najlepszą metodą na wyjęcie panna cotty jest zanurzenie każdej foremki w misce wypełnionej gorącą wodą na 5 sek. Następnie wystarczy odwrócić ją na talerz do serwowania. W razie potrzeby można lekko potrząsnąć foremką. Do podania należy ubić świeżą śmietanę kremówkę i posypać czarnym sezamem.

Jak zrobić matcha panna cotta?

Składniki:
– 1 szklanka pełnego mleka
– 2 szklanki śmietanki kremówki
– 2 łyżeczki żelatyny
– 1/2 szklanki cukru granulowanego
– 2 łyżeczki matcha (np. ceremonial grade)
– 2 łyżeczki wanilii
Opcjonalne dodatki:
– świeża bita śmietana
– czarne nasiona sezamu lub ciasteczka sezamowe

 

Przygotowanie:
Lekko natłuścić 4 foremki i odstawić. Wlać połowę mleka do szklanki i dodać żelatynę. Wymieszać i pozwolić, aby napęczniała. W średniej wielkości rondlu, na średnio-niskim ogniu ubić lekko śmietanę kremówkę, wanilię, cukier i proszek matcha. Wlać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Kontynuować gotowanie i ubijanie od czasu do czasu, aż masa lekko się zagotuje. Zdjąć rondel z ognia i podziel mieszankę na 4 foremki. Odstawić, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Schłodzić foremki e lodówce (przykryte), przez noc. Przed podaniem zanurzyć każdą foremkę w misce z gorącą wodą na 5 sek. Odwrócić foremkę na talerz do serwowania. Na wierzchu ułożyć świeżą bitą śmietanę i posypać sezamem (idealne są też kruche ciasteczka z sezamem).

SKŁADNIKI
Do spodu:
½ szklanki (80g) mąki ryżowej
¾ szklanki (80g) mąki migdałowej
2 ½ łyżki (20g) mąki kokosowej
¼ szklanki (45-50g) cukru kokosowego
1 ½ łyżki (20g) oleju kokosowego, roztopionego
4 uncje (135ml) mleka migdałowego (kokosowego, z nerkowców)
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do sernika z nerkowców:
1 ⅓ szklanki (200g) surowych orzechów nerkowca namoczonych w zimnej wodzie przez noc
2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
⅓ szklanki (90ml) mleka migdałowego (kokosowego, z nerkowców)
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka proszku agarowego
5-6 średnich świeżych truskawek
Do warstwy kiwi:
2 średnie kiwi
1 łyżka (20ml) wody
1 łyżeczka proszku agarowego
2 łyżki syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE
Aby wykonać Ciasto.
1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C). Wyłóż papierem pergaminowym dno 6-calowej (16 cm) okrągłej formy do ciasta; odstaw.
2. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki, aż będą kremowe i gładkie.
3. Umieść mieszankę na dnie formy do ciasta; rozprowadź i wygładź.
4. Piecz przez około 30-35 minut, aż lekko się zrumieni.
5. Używając ząbkowanego noża, przytnij górę ciasta, aby uzyskać poziom.

Aby zrobić sernik z nerkowców.
1. W rondlu zagotuj mleko migdałowe i syrop klonowy. Dodaj proszek agarowy i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
2. Umieść krem ​​z mleka budyniowego, namoczone nerkowce i roztopiony olej kokosowy w robocie kuchennym. Miksuj, aż będzie kremowy i gładki.
3. Wlać połowę nadzienia na spód, następnie położyć pokrojone truskawki i wlać pozostałą połowę nadzienia na wierzch. Włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Aby zrobić warstwę kiwi.
1. W blenderze zmiksować kiwi.
2. W rondlu zagotować wodę, syrop klonowy i kiwi. Dodać proszek agarowy i gotować na średnim ogniu przez kolejne 3 minuty, aż zgęstnieje.
3. Wlać warstwę kiwi na wierzch sernika. Włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny, a następnie przełożyć do lodówki.
4. W razie potrzeby udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego