Temat: Homeopatia
Bardzo proszę o porady, czy leczenie lekami homeopatycznymi dzieci w wieku przedszkolnym jest skuteczne.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie będę bardzo wdzięczna za radę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bardzo proszę o porady, czy leczenie lekami homeopatycznymi dzieci w wieku przedszkolnym jest skuteczne.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie będę bardzo wdzięczna za radę.
hejka, z tego co wiem na temat homeopatii są bardzo różne opinie, niektórzy piszą, że to działanie wyłącznie na psychikę, więc w przypadku małego dziecka nie miałoby to sensu... jednak - ja miałam problemy z migdałkami, i naprawdę leki homeopatyczne kupione w aptece mi pomogły! Tak więc, musisz zadecydować sama i spróbować, na pewno nie zaszkodzą....
ja nie serwowałabym dziecku kompletnie nic bez konsultacji z lekarzem, czy jest na sali jakiś lekarz? Może się wypowie co myśli o tym???:/
jestem przeciwna...
to są leki z serii "na pewno nie zaszkodzą, a może pomogą"
niestety wciąż nie ma udokumentowanych badań klinicznych, wykazujących na skuteczność tych leków, i wciąż brakuje rzetelnej wiedzy na temat ich działania, są więc to leki o niepotwierdzonej wartości i skutecznosci
Homeopatia to jedna z form leczenia naturalnego.Leki oparte są wyłącznie na surowcach pochodzenia roślinnego,zwierzęcego i mineralnego.Są nietoksyczne i nie mają działań ubocznych.Szczególnie poleca się je małym dzieciom,kobietom w ciąży i karmiącym matkom.Jej dewizą jest jest "podobne leczyć podobnym".
Jeszcze nie miałam okazji wypróbować ale myślę,że wypróbuję jak mała będzie większa.
Na pewno jest skuteczne.
Jeszcze zapytaj pediatrę co myśli na ten temat.
Uważam, że homeopatia jest skuteczna. W prawdzie nie należy do szybkich sposobów zwalczania choroby, jednak cierpliwość się opłaca i wkońcu przychodzą upragnione rezultaty.Najlepszym dowodem są wyleczeni ludzie Wieu przeciwników uważa, że jest to metoda nie skuteczna i choroba powraca. Nie zgadzam się z tym,.Zresztą po lekach konwencjonalnych choroba również powraca a my trujemy się chemią oraz narażamy na skutki uboczne.
Nie wiem, czy w to mam wierzyć, czy nie, bo tez różnie się mówi i pisze.
[quote=emilia_s292]Homeopatia to jedna z form leczenia naturalnego.Leki oparte są wyłącznie na surowcach pochodzenia roślinnego,zwierzęcego i mineralnego.Są nietoksyczne i nie mają działań ubocznych.Szczególnie poleca się je małym dzieciom,kobietom w ciąży i karmiącym matkom.Jej dewizą jest jest "podobne leczyć podobnym".
Jeszcze nie miałam okazji wypróbować ale myślę,że wypróbuję jak mała będzie większa.[/quote]
Lepsze to niż leki oparte na składnikach chemicznych...
Summerlove, lepsze, lepsze.
na mnie leki homeopatyczne to o wiele lepsze rozwiązanie niż faszerowanie się antybiotykami...np. na wątrobę wolę już nie przyjmować leków na chemicznych składnikach, a kupić naturalny HEEL Hepeel na e-lek.pl i mieć problem z głowy, wystarczy, że jak byłam młodsza to wciskali we mnie wszelakiego rodzaju antybiotyki
[quote=zima300]hejka, z tego co wiem na temat homeopatii są bardzo różne opinie, niektórzy piszą, że to działanie wyłącznie na psychikę, więc w przypadku małego dziecka nie miałoby to sensu... jednak - ja miałam problemy z migdałkami, i naprawdę leki homeopatyczne kupione w aptece mi pomogły! Tak więc, musisz zadecydować sama i spróbować, na pewno nie zaszkodzą....[/quote]
mi kiedyś lekarz przepisała lek homeopatyczny od kaszlu i bardzo mi pomagał, stosowałam przez wiele lat, brało się go pod język
To zupełnie jak nitroglicerynę na serce
Środki homeopatyczne powstają w ten sposób, że substancja czynna (jeśli jest ona w ogóle jest czynna) jest poddawana ogromnemu rozcieńczeniu. To tak jakby na przykład w ogromnym jeziorze rozpuścić łyżkę soli. Więc sami odpowiedzmy sobie na pytanie czy substancja w takim rozcieńczeniu może zadziałać. Moim zdaniem jest to bardziej kwestia psychiczna. Działanie na zasadzie placebo.
Chyba jednak w większym stężeniu są te składniki? Ja uznaję na przeziębienie sok z czarnego bzu - to też homeopatia, a jak działa:)
Ale homeopatia ma niemal tyle samo przeciwników co zwolenników.
Ale pamiętajmy, że homeopatia opiera się na hipotezie tzw. "pamięci wody" czyli ta odrobina soli w jeziorze sprawia, że cząsteczki stykając się z cząsteczkami innych substancji przybierają charakterystyczne ułożenie lub drganie, stan ten jest zachowywany i przenoszony na następne cząstki wody pomimo wielokrotnego i ogromnego rozcieńczania jak i oddzielenia substancji zmieniających układ cząsteczek wody. Za badania nad pamięcią wody pewien uczony dostał nagrodę Nobla, więc cos w tym musi być.
Jestem zwolenniczka homeopatii zarówno pastylki na przeziębienie , jak i czopki dla dzieci czy aerozol na katar nam pomagają.
Też jestem zwolenniczką homeopatii. U mnie też króluje - szczególnie teraz w tym okresie gryp i przeziębień.
No właśnie ja biorę profilaktycznie i póki co nie chorowałam. Niemniej jednak nie niszczy wątroby, bo pewnie wybrałabym coś innego
Ja wolę leczyć się czym innym mimo wszystko Czytałam bardzo dużo o homeopatii i wolę zwykłą aspirynę
Na mnie homeopatia nie działa...
A ja w nią nie wierzę, tzn. w jej pozytywne działanie, więc na mnie też by nie zadziałała.
Sporo osób jest dość sceptycznie nastawiona jeżeli chodzi o leki homeopatyczne. Ja tam stosuję homeopatię i póki co mi pomaga. Kiedyś spadłam z roweru i strasznie się poobijałam. Ponieważ szłam na rodzinną uroczystość to nie chciałam wyglądać jak jakaś ofiara przemocy i zastosowałam żel. Siniaki były stanowczo mniej widoczne.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź