Meksykańska
1 sałata rzymska
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 średnie cebule
szklanka pikantnego keczupu
1 duża czerwona papryka
kilka plastrów wędzonego boczku
kilka kropel tabasco
Sałatę "potargać" na drobno, paprykę pokroić na drobna kostkę, fasolę i
kukurydzę opłukać pod zimna wodą i dokładnie osączyć. Boczek wysmażyć na
chrupko, po czym zdjąć z patelni i na wysmażonym tłuszczu zeszklić pokrojoną w
półkrążki cebulę, wlać keczup, zmieszać, krótko zagotować, odstawić do
ostygnięcia. Następnie doprawić tabasco. Sałatę, fasolę, kukurydzę, paprykę
wymieszać z przygotowanym sosem, przykryć i odstawić na min. 15min. Przed
podaniem na wierzchu ułożyć wysmażony boczek.
Przepis i składniki
ogórki zielone 0,5 kg
pomidory 2 sztuki
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
śmietana pół szklanki
szczypiorek posiekany
sól
pieprz
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory myjemy, kroimy w plastry, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi jajkami. Następnie łączymy z ogórkami, śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Ostatnio edytowany przez studentkapwr (2015-06-22 20:13:46)