1

Temat: Suszenie grzybów

Czy wiedziałyście, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia? Niektóre z nich uwalniają w tym procesie toksyczne substancje.

Do suszenia nadają się te, które mają suchą skórkę kapelusza. Nie nadają się blaszkowe, ponieważ tracą podczas wysychania swój smak. Nie wolno natomiast suszyć rydzów - podczas tego procesu białko w nich zawarte uwalnia toksyny.

Jakie grzyby Wy suszycie i jaką metodą?
Jak je najlepiej przechowywać, aby zimą cieszyć się pięknym, leśnym aromatem?

2

Odp: Suszenie grzybów

Suszę tylko podgrzybki i borowiki, w suszarce do grzybów

3

Odp: Suszenie grzybów

Ja lubię tylko pieczarki a ich się nie suszy ...

4

Odp: Suszenie grzybów

Każdy grzyb da się wysuszyć, tylko wygląd może być nieciekawy.

5

Odp: Suszenie grzybów

Katasia i dałaś mi do myślenia... a co by było, gdyby jednak ususzyć pieczarki? big_smile

6

Odp: Suszenie grzybów

Pewnie niewiele by z nich zostało, więc to nieopłacalna sprawa wink