Temat: Jak odzwyczaić przedszkolaka od słodkich serków?
Macie jakieś pomysły jak odzwyczaić przedszkolaka od słodkich serków i jogurtów? Czym je zastąpić żeby Maluch nie zauwaźył różnicy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Macie jakieś pomysły jak odzwyczaić przedszkolaka od słodkich serków i jogurtów? Czym je zastąpić żeby Maluch nie zauwaźył różnicy?
Można dodawać do nich np. płatki owsiane, żeby stopniowo przyzwyczajał się do innych smaków...
Jak już posmakował słodkiego to może być ciężko Ale trzeba próbować. Jest wiele eksperckich materiałów miedzy innymi o tym jak powinna wyglądać dieta dziecka. Jest o rozwoju i edukacji. Masa pomysłów DIY do wykorzystania i kreatywnych zabaw. No i to co teraz na czasie czyli inspiracje na prezenty świąteczne. Wsiąkłam w ten portal na długo.
Ojejku... No po prostu nie kupować tego badziewia. Możesz inne desery wymyślać. Moja kolezanka na przykład robi świetny kisielek z mrożonych jagód. Dużo jagód trochę wody, ciut mąki ziemniaczanej i gotowe. Sama jadłam i jest pyszny. Tylko owoce muszą być dojrzałe. Można też robić musy owocowe. Żeby było słodko zamiast cukru używać banany i daktyle. Kwestia przyzwyczajenia. A że dziecko będzie się z początku domagać, to normalne. Przetrzymać. Od tego jesteśmy rodzicami.
Dzieciom jak najmniej słodyczy. Kup sobie mikser do smuttii i z jogurtu priobiotycznego i mrożonych lub świeżych owoców z dodatkiem miodu rób naturalne jogurciki, owoce, warzywa zmiksowane.
Nie dawać. A jak inaczej?
Popieram, że najlepiej nie dawać im tego w ogóle. Ale jak już posmakują to może być problem. Ja bym zamieniła te sklepowe słodkości na jogurty naturalne z miodem i owocami (orzechami, jeśli dziecko nie jest uczulone). Domowy kisiel to też bardzo dobry pomysł albo jakieś zupy/sosy owocowe
Podstępem - można dodać coś kwaśnego niepostrzeżenie i dziecko jak spróbuje to skrzywi się i jest szansa, że więcej po nie nie sięgnie, jeśli mu wytłumaczysz, że teraz tylko takie produkują....
Najlepiej nie przyzwyczajać do cukru, bo uzależnia i dziecko się domaga go stale...
Jak się dziecka nie nauczy jeść słodyczy to się ich nie domaga
Można zastąpić je daniami warzywno- owocowymi.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź