Focaccia z suszonymi pomidorami wg Buni

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Najprostsze placki jakie znam- doskonałe same, do gulaszu. W oryginale z oliwkami – u mnie bez, za to z innymi smakami.

Składniki:

  • 1 szklanka  mąki + do podsypywania
  • 2 dag  świeżych drożdży
  • szczypta
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • czarnuszka do posypania
  • sól morska do posypania
  • przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • ziarno łuskanego słonecznika
  • łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania

Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 4 łyżek ciepłej wody. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać na blat (lub do dużej miski). Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę, rozczyn i połowę wody. Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką. Posmarować oliwą, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Podzielić na  3 placki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką, 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami.

Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30  minut aż będzie rumiane i chrupiące. Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste.

Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek, lub sałatką  z pomidorków, natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą.

file1306826566



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz