Flognarde z gruszkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
(mała blaszka) 600 g małych gruszek,
120 ml mleka,
2 jajka,
50 g cukru,
50 g mielonych migdałów,
10 g mąki bezglutenowej,
30 g roztopionego masła,
szczypta soli,
25 ml likieru gruszkowego,
wanilia,
sok z cytryny do skropienia gruszek,
cukier puder do przyprószenia.
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem cytrynowym żeby nie zsiniały. Owoce ułożyć w naczyniu, jajka ubić z cukrem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto wylać na pokrojone owoce. Wstawić do piekarnika i piec około 45 min. Wyjąć z pieca i przestudzić, można zjadać ciepłe lub zimne.
nadesłała: Marta