Flognarde z gruszkami

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

flognarde1

składniki:

(mała blaszka) 600 g małych gruszek,

120 ml mleka,

2 jajka,

50 g cukru,

50 g mielonych migdałów,

10 g mąki bezglutenowej,

30 g roztopionego masła,

szczypta soli,

25 ml likieru gruszkowego,

wanilia,

sok z cytryny do skropienia gruszek,

cukier puder do przyprószenia.

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem cytrynowym żeby nie zsiniały. Owoce ułożyć w naczyniu, jajka ubić z cukrem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto wylać na pokrojone owoce. Wstawić do piekarnika i piec około 45 min. Wyjąć z pieca i przestudzić, można zjadać ciepłe lub zimne.

nadesłała: Marta