Flądra bałtycka smażona na maśle z sosem z pora

30 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Flądra, inaczej nazywana stornią, to bardzo smaczna ryba, którą delektują się wczasowicze nad Bałtykiem. Nie musimy jednak koniecznie jechać aż nad morze, aby raczyć się jej delikatnym mięsem. W sklepach rybnych i marketach znajdziemy ten morski przysmak w postaci praktycznie przygotowanej do smażenia, a właśnie smażona flądra jest najlepsza! To ryba, która właściwie nie potrzebuje żadnych dodatków – jej smak jest tak wyjątkowy, że nic na talerzu jej nie dorówna, ale mimo to, jeśli podajemy ją jako danie obiadowe, proponuję spróbować w sosie ze śmietany i pora.

smażona flądra

Składniki:

  • 3 tuszki świeżej flądry,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • por (kawałek ok. 5 cm),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Tuszkę ryby opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli dysponujemy całą rybą, należy ją sprawić – w ochronnych rękawiczkach usuwamy łuski, następnie nacinamy wzdłuż kręgosłupa, a potem pod kątem wykonujemy nacięcie tuż za głową, w kierunku kręgosłupa, aż ostrze się z nim zatknie. Chwytamy jedną ręką za ogon, drugą za głowę i szybkim ruchem ciągniemy w dwie strony. Usuwamy resztę zbędnych elementów. Można zdjąć skórę, jednak większość tych ryb ma skórę cienką i bardzo smaczną, którą warto zostawić. Opłukujemy rybę i osuszamy.

Gotowe tuszki, ewentualnie filety, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Każdą rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle przez 3-4 minuty z każdej strony. Po wysmażeniu ryb na patelni, na tym samym tłuszczu podsmażamy pora pokrojonego w półkrążki. Po podsmażeniu dodajemy dwie łyżki śmietany. Powstały w ten sposób sos podajemy z rybą, surówką i dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.

Próbowałyście już tego rybnego specjału?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz