Flądra bałtycka smażona na maśle z sosem z pora
Flądra, inaczej nazywana stornią, to bardzo smaczna ryba, którą delektują się wczasowicze nad Bałtykiem. Nie musimy jednak koniecznie jechać aż nad morze, aby raczyć się jej delikatnym mięsem. W sklepach rybnych i marketach znajdziemy ten morski przysmak w postaci praktycznie przygotowanej do smażenia, a właśnie smażona flądra jest najlepsza! To ryba, która właściwie nie potrzebuje żadnych dodatków – jej smak jest tak wyjątkowy, że nic na talerzu jej nie dorówna, ale mimo to, jeśli podajemy ją jako danie obiadowe, proponuję spróbować w sosie ze śmietany i pora.
Składniki:
- 3 tuszki świeżej flądry,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- por (kawałek ok. 5 cm),
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Tuszkę ryby opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli dysponujemy całą rybą, należy ją sprawić – w ochronnych rękawiczkach usuwamy łuski, następnie nacinamy wzdłuż kręgosłupa, a potem pod kątem wykonujemy nacięcie tuż za głową, w kierunku kręgosłupa, aż ostrze się z nim zatknie. Chwytamy jedną ręką za ogon, drugą za głowę i szybkim ruchem ciągniemy w dwie strony. Usuwamy resztę zbędnych elementów. Można zdjąć skórę, jednak większość tych ryb ma skórę cienką i bardzo smaczną, którą warto zostawić. Opłukujemy rybę i osuszamy.
Gotowe tuszki, ewentualnie filety, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Każdą rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle przez 3-4 minuty z każdej strony. Po wysmażeniu ryb na patelni, na tym samym tłuszczu podsmażamy pora pokrojonego w półkrążki. Po podsmażeniu dodajemy dwie łyżki śmietany. Powstały w ten sposób sos podajemy z rybą, surówką i dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
Próbowałyście już tego rybnego specjału?