Figi nadziewane czekoladą z migdałami

17 października 2013, dodał: olga12
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 dojrzałe figi, 30g czekolady, 2 łyżki miodu, 100g migdałów, 300ml śmietanki do kawy, 1 laska cynamonu, 2 żółtka, 80g cukru pudru.

Wykonanie:

Figi kroimy na ćwiartki. Czekoladę roztapiamy, mieszamy z miodem i zmielonymi orzechami. Gdy masa trochę ostygnie, polewamy figi i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietankę gotujemy z  cynamonem i odstawiamy na godzinę. Żółtka ubijamy z cukrem i stopniowo dolewamy śmietanę. W gorącej kąpieli wodnej mieszamy do zagęstnienia. Ciepły sos wlewamy na talerzyki i na środku stawiamy figę.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...