Fenkuł – różne przepisy na obiad z koprem włoskim
Korzeń fenkułu, czyli kopru włoskiego jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale zdobywa popularność również w Polsce. Jest niezwykle aromatyczny, a do jedzenia nadają się wszystkie jego części. Można podać go uduszonego lub upieczonego jako przystawkę, zrobić z niego zupę albo dodać do sałatki.
Koper włoski wykorzystywany jest jako dodatek do zup oraz na surowo w sałatkach. Można przygotować z niego carpaccio, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą, sosem vinegret lub octem balsamicznym zmieszanym z miodem. Posypać parmezanem, pestkami dyni czy orzechami włoskimi. Pasują do niego również kapary, jabłka, seler oraz cytrusy. Przygotowuje się z niego risotto z dodatkiem białego wina. Można ugotować konfiturę z fenkułu. Dobrze smakuje z rybami i mięsem. Surowy lub poddany obróbce cieplnej jest świetnym dodatkiem do większości potraw, od przystawek i sałatek po zupy, gulasze, sosy czy zapiekanki. Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać te, które mają twardą i jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.
Smażony koper włoski
Składniki:
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 4 cebulki kopru włoskiego, pokrojone na ćwiartki
– 6 obranych ząbków czosnku
– ½ szklanki soku pomidorowego
– koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 łyżki drobno posiekanych liści kopru
– 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać koper włoski i czosnek i smażyć, obracając w razie potrzeby, na złoty kolor, 8 do 10 min. Dodać sok pomidorowy, sól i pieprz i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości przez 10-15 min. Dodać liście kopru włoskiego i sok z cytryny.
Schabowe z koprem włoskim
Składniki:
Solanka:
– ¼ szklanki koszernej soli
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 liście laurowe
– 6 ziarenek czarnego pieprzu, lekko zmiażdżonych
– 6 jagód ziela angielskiego, lekko zmiażdżonych
– 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, lekko zmiażdżonych
– 2 kotlety wieprzowe z kością
Kotlety:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 duża cebula pokrojona w plasterki
– 3 lub 4 przycięte cebule kopru włoskiego, pokrojone w plasterki
– sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– ½ łyżeczki pokruszonych nasion kopru
– 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
– kilka liści kopru włoskiego
– kawałki cytryny
Przygotowanie:
Do miski wsypać sól, cukier, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i nasiona kopru włoskiego. Wymieszać w 4 szklankach wody, aby rozpuścić sól i cukier. Ułożyć kotlety wieprzowe w jednej warstwie w szklanym pojemniku. Wlać solankę, aby całkowicie zanurzyć kotlety. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz., najlepiej na całą noc. Wyjąć kotlety z solanki i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozgrzać szeroką, ciężką patelnię z oliwą z oliwek. Smażyć kotlety przez ok. 3 min. z każdej strony. Zdjąć kotlety z patelni i odstawić. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną w plasterki cebulę i koper włoski, doprawić solą i pieprzem i smażyć mieszając ok. 5 min. Dodać czosnek i zmiażdżone nasiona kopru włoskiego i wyłączyć ogień. Ułożyć kotlety na mieszance cebuli z koprem włoskim (ewentualnie przełożyć całość do naczynia do pieczenia) i odkrytą patelnię włożyć do piekarnika na 20 do 25 min. Przełożyć mieszankę cebuli z koprem na półmisek i trzymać w cieple. Pokroić kotlety na plasterki, posypać natką pietruszki i udekorować liśćmi kopru włoskiego. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Kurczak pieczony z koprem włoskim
Składniki:
– 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
– 2 kg udek z kurczaka z kością i skórą
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– koszerna sól i czarny pieprz
– 1 średnia żółta cebula, pokrojona w cienkie plasterki (ok. 1 1/2 szklanki)
– 1-2 bulwy kopru włoskiego pokrojone w cienkie plasterki (ok. 2 szklanki)
– 1 jabłko, pokrojone na 8 części
– 4 gałązki rozmarynu
– sól łuskowa do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na małej patelni podpiec nasiona kopru włoskiego, często mieszając, ok. 2-3 min. Rozbić moździerzem i tłuczkiem na gruby proszek lub posiekać. W dużej misce wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek i nasiona kopru włoskiego i doprawić solą i pieprzem. Natrzeć kurczaka. Na blachę położyć cebulę, fenkuł i plasterki jabłka. Wlać pozostałą oliwę z oliwek i dobrze doprawić solą. Położyć na warzywach kurczaka i rozmaryn. Piec przez 25 do 30 min. Doprawić solą.
Kiełbaski z koprem włoskim
Składniki:
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 6 kiełbasek, nakłutych widelcem
– 2 duże bulwy kopru włoskiego, pokrojone w kliny
– 2 łyżki nasion kopru włoskiego
– 4 łyżeczki różowego pieprzu
– 2 szklanki bulionu z kurczaka
– 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 1 szklanka hummusu
– skórka z cytryny i ćwiartki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na płaskiej patelni, wrzucić kiełbaski, smażyć ok. 5 min. Przełożyć kiełbaski na talerz. Dodać ćwiartki kopru i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz z kiełbaskami. Dodać nasiona kopru włoskiego, ziarna pieprzu i pozostałe 2 łyżki oleju na patelnię, smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając do 1 min. Wyjąć połowę mieszanki przypraw z patelni. Na patelnię wlać bulion i zagotować, dodać kiełbaski i kliny z kopru włoskiego, przykryć i gotować ok. 30 min. Posypać solą. Na półmisku rozłożyć hummus. Na wierzch położyć kiełbaski i kliny kopru włoskiego, polać sosem z patelni, udekorować skórką z cytryny i ćwiartkami cytryny, liśćmi kopru włoskiego i mieszanką przypraw.
Halibut pieczony z koprem włoskim
Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 cebule kopru włoskiego, pokrojone na kliny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/4 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
– 1 szklanka wytrawnego białego wina
– 1/4 szklanki wody
– 2 liście laurowe
– 1/4 szklanki złotych rodzynek
– 1 mała szalotka
– 2,5 kg filet z halibuta bez skóry
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać ćwiartki kopru, doprawić solą i czarnym pieprzem i posypać pokruszoną czerwoną papryką. Przykryć i smażyć ok. 12 min., obracając. Dodać 1 szklankę wina i wodę, liście laurowe i rodzynki, gotować na małym ogniu, obracając kilka razy ćwiartki, aż większość wina wyparuje, a koper będzie miękki, ok. 15 min. Wyrzucić liście laurowe i doprawić koper solą i czarnym pieprzem. W międzyczasie rozłożyć posiekaną szalotkę na blasze do pieczenia i skropić pozostałą 1 łyżką wina. Posmarować fileta solą i czarnym pieprzem i położyć na posiekaną szalotkę. Wierzch ryby natrzeć pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i doprawić solą i czarnym pieprzem. Piec halibuta na górnej półce piekarnika przez ok. 12 min. Przełożyć halibuta wraz z sosami z pieczenia na półmisek, nałożyć łyżką duszonego kopru włoskiego i podawać.
Makaron z fenkułem
Składniki:
– 2 bulwy kopru włoskiego, cienko pokrojone
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 200 g mini szparagów
– 2 szklanki zielonych sałat
– 2 goździki czosnkowe, zmiażdżone
– 400 g makaronu linguine, ugotowanego al dente
– 1 cytryna
– 60 g tartego sera Grana Padano
Przygotowanie:
Wymieszać koper włoski z oliwą. Grillować na patelni ok. 5 min. Wymieszać szparagi z olejem i grillować na patelni przez 3 min. Doprawić. Umieścić warzywa i czosnek w dużym rondlu, dodać gorący makaron i dobrze wymieszać na małym ogniu. Dodać skórkę z cytryny i połowę sera. Na półmisku rozrzuć pozostały ser. Dodać sałaty, pokropić olejem i posypać pieprzem.
Smacznego!