Fasolka szparagowa tradycyjnie
Fasolkę szparagową można wykorzystać na różne sposoby – jako dodatek do zup, do sałatek, a także na ciepło jako samoistne danie lub zamiast surówki do obiadu. Ja najbardziej lubię właśnie tak tradycyjnie przygotowaną.
fasolka szparagowa
sól
olej lub masło
bułka tarta
Fasolkę myjemy, pozbywamy się łyka, a następnie gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło i wsypujemy bułkę tarta. Mieszamy aż do jej zrumienienia (ważne by nie przesadzić z jej podsmażeniem). Fasolkę polewamy bułką tartą. Mniam.
Latem przygotowuję sobie takie paczuszki fasolki na zimę i chowam do zamrażalnika. Wystarczy fasolkę tylko wrzucić na chwilę do garnka z wrzącą wodę i chwilę pogotować. Potem studzimy, czekamy aż wyschnie i zamrażamy.