Fasolka po bretońsku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Fasolka po bretońsku

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie wnikając w to czemu tak przyrządzona fasolka nazywa się po bretońsku ( podobno Bretania słynie z dań z fasolą )- stwierdzam , ze jest to jedno ze smaczniejszych dań. Tak się zadomowiło w kuchni polskiej , że jest jak danie narodowe. W każdym domu robi się je trochę inaczej ( jak bigos ).

Czas : 30 minut ( lub długo jeśli moczymy i gotujemy fasolę )

Składniki :

1 słoik (1/2 litra fasoli Duży Jaś w zalewie lub 15 dag fasoli Duży Jaś suchej
1 puszka fasolki perłowej w zalewie lub 15 dag Fasolki perłowej suchej
2 cebule
2 łyżki oleju
30 dag kiełbasy ( śląska , staropolska , podlaska lub podobna )
15 dag wędzonego boczku
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego ( 8-10 dag )
sos sojowy lub maggi w płynie
pieprz mielony
papryka mielona słodka
majeranek
mąka do zagęszczenia

Jeśli używamy suchej fasoli należy ją namoczyć poprzedniego dnia wieczorem , a następnie ugotować do miękkości ( gotować dużą i małą fasolkę osobno0. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją na złoto. Wymieszać w garnku obie fasole ( jeśli ze słoika i puszki to z zalewą – jeśli gotowaną osobno to dodać 2 szklanki wody ), boczek, cebulkę , pokrojoną w plasterki kiełbasę , przecier pomidorowy. Wymieszać . Dusić ok. 30 minut na małym gazie często mieszając. Doprawić pieprzem , sosem sojowym , majerankiem , mieloną papryką .Jeśli fasolka jest za mało gęsta zagęścić ją mąką ( na tą ilość powinno wystarczyć 2 łyżki.). Podawać z pieczywem .

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

niekończące się problemy z dziąsłam…
By wzmocnić dziąsła to należy płukać zęby płynem do płukania lub skoncentrowanymi naparami...
mydło antybakteryjne
Mydło w płynie antybakteryjne eliminuje z powierzchni dłoni bakterie przyczyniające się do rozwoju infekcji....
odkładanie spraw na jutro
Ja nigdy nie odkładam niczego na później,na tzw.jutro. Co mam zrobić dziś to robię...
Nie pieczenie, nie gotowanie, a... …
Ostatnio, ze względu na walory smakowe, a także odżywcze, uznawana jest za jeden z...