Fasolka na żeberkach
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 40 dag żeberek,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- liść selera,
- Natka pietruszki,
- natka koperku,
- 0,5 kg fasoli,
- 4 ziemniaki,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- 2 łyżki mąki,
- wegeta, sól,
- pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Żeberka umyć i zalać wodą, gotować 15 minut, wsypać młodą fasolę i drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe- gotować na wolnym ogniu , jak fasolka będzie w miarę miękka dodać pokrojone ziemniaki i nadal gotować, jak jarzyny będą miękkie rozpuścić śmietanę mąkę i odrobinę wody i wlać do zupy, zagotować , przyprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek..