Farfelki – czyli inna zacierka
Artykuł zewnętrzny
Żydowskie Farfelki robi się zupełnie tak jak zacierkę, tyle że na jajkach.
Czas: 10 minut
Składniki :
- 2 średniej wielkości jajka
- ok. 2 szklanek mąki ( zależy od wielkości jajek )
- szczypta soli
Zagnieść twarde ciasto z jajek , mąki i soli (wsypując najpierw 1,5 szklanki mąki – a potem w miarę potrzeb podsypując resztą). Albo zostawić ciasto by obeschło i potem ucierać na tarce na grubych oczkach – albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki. Zostawić na omączonej tacce do lekkiego obeschnięcia. Zagotować osoloną wodę i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić.
Podawać jako dodatek do zup lub na mleku jako danie śniadaniowe, lub np. okraszone tłuszczem np. z obgotowaną kiszoną kapustą.