Farfelki – czyli inna zacierka

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Żydowskie Farfelki robi się zupełnie tak jak zacierkę, tyle że na jajkach.

Czas: 10 minut

Składniki :

  • 2 średniej wielkości jajka
  • ok. 2 szklanek mąki ( zależy od wielkości jajek )
  • szczypta soli

Zagnieść twarde ciasto z jajek , mąki i soli (wsypując najpierw 1,5 szklanki mąki – a potem w miarę potrzeb podsypując resztą). Albo zostawić ciasto by obeschło i potem ucierać na tarce na grubych oczkach – albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki. Zostawić na omączonej tacce do lekkiego obeschnięcia. Zagotować osoloną wodę i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić.

Podawać jako dodatek do zup lub na mleku jako danie śniadaniowe, lub np. okraszone tłuszczem np. z obgotowaną kiszoną kapustą.

file1280819062



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...