Filety z pstrąga zapiekane z jabłkowymi ziemniakami :

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny pstrąg z lekką nutką jabłkową.

Czas :1 godzina

Składniki :

4 filety z pstrąga

2 cytryny

2 jabłka

sól

pieprz mielony

1/4 kostki ( 5 dag ) masła

2 łyżki oleju

1/2 szklanki  pokrojonego koperku

12 niedużych ziemniaków ( najlepiej młodych )

Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety ( jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .

Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach ” , obrać i pokroić w grube plastry.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki – włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .

Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na wierzch znów resztę ziemniaków  .Posypać koprem . Ułożyć  na tym filety. Na wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.  

Wstawić do piekarnika i nastawić go  rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15 minut.

file1280819143



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺