Farfalle z szynką i szpinakiem

17 listopada 2020, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

farfalle ze szpinakiem

Składniki:
– 350 g makaronu farfalle
– oliwa z oliwek
– 300 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
– 150 g szynki, cienko krojonej
– 4 szalotki, cienko pokrojone
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 80 ml (1/3 szklanki) białego wina
– 80 ml (1/3 szklanki) śmietany
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
– 100 g małych liści szpinaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużym rondlu i odsączyć. Patelnię spryskać oliwą, podsmażyć pieczarki, mieszając od czasu do czasu (ok. 5 min.). Dodać szynkę, szalotkę i czosnek i smażyć, mieszając (ok. 2 min.). Dodać wino i gotować na wolnym ogniu, aż prawie odparuje. Dodać śmietanę i gotować ok. 2 min., aż sos lekko zgęstnieje. Dodać sos, pietruszkę i szpinak do makaronu. Podrzucać, aż szpinak zwiędnie. Doprawić pieprzem. Podzielić na talerze.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy obejrzeć jakiś triller....
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...