Fakty i mity o żywieniu niemowląt i małych dzieci

4 lutego 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Młodzi rodzice otrzymują wiele wskazówek i rad dotyczących żywienia swoich dzieci. Nie zawsze jednak są to zalecenia, których faktycznie należy słuchać. Poznajmy najpopularniejsze fakty i mity związane z odżywianiem i żywnością produkowaną z myślą o potrzebach najmłodszych.

16_Fakty i mity o żywieniu niemowląt i małych dzieci

Urozmaicona i zbilansowana dieta przyszłej mamy korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój dziecka – FAKT

Już podczas ciąży przyszła mama dba o prawidłowy rozwój dziecka, dostosowując swoją dietę do potrzeb rozwijającego się w niej maleństwa. Wyklucza z jadłospisu niektóre produkty i używki jak alkohol czy nadmierna ilość kawy, których działanie może zaburzyć prawidłowy rozwój dziecka. Zmienia swoje menu, tak by zawierało więcej warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, pije więcej wody itp.

Zarówno jakość, liczba, jak i kompozycja posiłków mają znaczenie w procesie kształtowania metabolizmu dziecka. Między innymi sposób żywienia kobiety w okresie ciąży, a następnie żywienie dziecka w pierwszych latach jego życia mogą zaprogramować jego organizm, kształtować nawyki żywieniowe i mieć bardzo istotny wpływ na jakość życia teraz i w przyszłych latach.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) karmienie dziecka przez 6 pierwszych miesięcy życia wyłącznie mlekiem matki jest najbezpieczniejszym sposobem żywienia, buduje odporność, a także obniża ryzyko wystąpienia takich chorób jak otyłość czy cukrzyca w przyszłości. W etapie rozszerzania diety bardzo ważne jest zbilansowane i odpowiedniej jakości menu malucha.

Warzywa i owoce pochodzące ze sklepów i lokalnych bazarków na pewno nie stanowią zagrożenia dla zdrowia najmłodszych – MIT

Normy i limity dotyczące zanieczyszczeń w żywności dla niemowląt i małych dzieci są znacznie bardziej surowe od tych, które odnoszą się do żywności ogólnodostępnej.

Organizmy maluszków są niezwykle wrażliwe i bardziej narażone na zanieczyszczenia znajdujące się w żywności niż organizmy osób dorosłych. Wynika to z faktu, że niemowlęta i małe dzieci są w okresie ciągłego rozwoju i nie mają jeszcze w pełni wykształconego systemu detoksykacji organizmu, a dodatkowo mają bardzo szybki metabolizm.

Zanieczyszczenia występujące w żywności ogólnodostępnej zazwyczaj nie zagrażają zdrowiu dorosłego człowieka, nie można mieć jednak 100% pewności, że taka żywność jest odpowiednia także dla najmłodszych. Spożycie przez dziecko takiej samej jak przez osobę dorosłą ilości zanieczyszczeń chemicznych (pestycydów, azotanów czy metali szkodliwych) z żywnością może doprowadzić do zagrożenia zdrowia malucha, ponieważ w jego przypadku spożycie tych substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciała będzie wielokrotnie wyższe!

Między innymi z tego względu normy dla warzyw i owoców wykorzystywanych w produkcji posiłków dla niemowląt i małych dzieci są nawet kilka tysięcy razy bardziej restrykcyjne od norm dla żywności ogólnodostępnej, którą można dostać w sklepach czy u lokalnych dostawców.

Aby zagwarantować bezpieczeństwo posiłków, producenci przeprowadzają liczne badania i testy surowców przeznaczonych do produkcji żywności – FAKT

Na etapie rozszerzania diety maluszków i wprowadzania produktów innych niż mleko mamy należy mieć pewność, że dziecko dostaje bezpieczną żywność. Dlatego zanim produkt trafi na sklepową półkę, poddawany jest ciągłym analizom potwierdzającym prawidłowość prowadzonej uprawy i produkcji posiłku. Prowadzone są one w zakładach produkujących żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także przez firmy zewnętrzne, a wyniki porównywane są z normami uregulowanymi prawnie, a często także wewnętrznymi standardami firmy.

Szczegółowe analizy są prowadzone jeszcze przed rozpoczęciem upraw. Dotyczą one badania gleby pod względem zawartości m.in. pozostałości metali szkodliwych, azotanów czy pestycydów.

Zaczynamy od badań gleby, żeby wiedzieć, jakiej jakości produkt możemy z niej uzyskać. Potem dobieramy nasiona specjalnych odmian, które są wyselekcjonowane pod względem walorów odżywczych, smakowych, a także kolorystycznych. Następnie z pełną starannością prowadzimy uprawę tych plantacji, przy czym korzystamy z pestycydów na bardzo ograniczonym poziomie – ograniczamy się do nich wyłącznie do momentu jeszcze przed kiełkowaniem roślin, aby mieć pewność, że końcowy produkt będzie bezpieczny dla najmłodszych konsumentów” wyjaśnia Klaudiusz Matejka, dostawca warzyw BoboVita od ponad 10 lat.

Wybór posiłków oznaczonych wskazaniem wiekowym na etykiecie gwarantuje, że to bezpieczny produkt – FAKT

Zapoznanie się z informacjami znajdującymi się na etykietach jest niezwykle ważne, ponieważ pozwala poznać dokładnie składniki produktu. Szczególnie istotne jest to w przypadku żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Nie dawajmy się zwodzić wyłącznie kolorowym opakowaniom czy rysunkom – jedynie wskazanie wiekowe (np. po 6. czy 9. miesiącu życia) może świadczyć o tym, że produkt będzie w pełni bezpieczny dla wrażliwych organizmów.

Świadomy wybór posiłku jest gwarancją podania dziecku żywności, która dostosowana jest do potrzeb jego wciąż rozwijającego się organizmu. W początkowym etapie rozszerzania diety maluchów, kiedy dopiero poznają posiłki inne niż mleko matki, istotna jest gładka i jednolita konsystencja posiłku. Z kolei produkty przeznaczone dla starszych niemowląt, np. po ukończeniu 8. miesiąca życia, umożliwiają doskonalenie umiejętności żucia, a potem gryzienia.