Energetyczna sałatka z grillowanym kurczakiem, warzywami i czerwoną pomarańczą

26 lutego 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI (na 3 porcje):
kurczak i marynata:

  • 450-500 g filetu z piersi kurczaka
  • sok z 1/2 soczystej czerwonej pomarańczy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
  • sól (dodana tuż przed grillowaniem/smażeniem !)

oraz:

  • 150 g czerwonej kapusty
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 główki małej sałaty lodowej
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 soczystej czerwonej pomarańczy
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 niedużego zielonego ogórka
  • 3 małe czerwone pomarańcze
  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
  • 150-200 g słodkich jasnych winogron bezpestkowych
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze fileciki, grubości max 1,5 cm. Kawałki natrzeć papryką słodką, kolorowym pieprzem i odrobiną ostrej, mielonej papryki. Miód wymieszać w filiżance z olejem i sokiem z 1/2 pomarańczy. Umieścić w naczyniu lub zamykanym worku, dodać plasterki czosnku i igiełki rozmarynu (najlepiej świeżego). Wstawić przykryte folią do lodówki na kilka godzin.
Z kapusty usunąć zewnętrzny liść i poszatkować bardzo cienko, posolić, dodać 1-2 szczypty cukru, wymieszać i przydusić inną miską z obciążeniem (np słoik z wodą) na ok. 15 minut by puściła soki i lekko zmiękła. Sałatę poszatkować w cienkie paski, marchewkę zetrzeć na wiórki (użyłam specjalnego nożyka, ale można zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
Paprykę pokroić w dużą kostkę i grillować po 5 minut z każdej strony, na mocno rozgrzanej, lekko naoliwionej płycie grilla lub patelni (ewentualnie podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni).
Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej, mocno rozgrzanej patelni 2-3 min, potrząsając raz po raz.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, cebulę pokroić w cienki krążki, opłukane winogrona przekroić na połówki, ogórka obrać, pokroić wzdłuż, usunąć pestki łyżeczką i pokroić w tzw „nerki”. Trzy małe pomarańcze obrać i wyfiletować (wykrajać ostrym nożem cząstki, oddzielając je od błonek).
Sos: majonez wymieszać z sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy, doprawić do smaku pieprzem. Sos będzie miał ciekawy, różowy kolor. Wymieszać sos z sałatą, wiórkami marchewki i kapustą czerwoną. Umieścić na talerzach, posypać uprażonym słonecznikiem. Kurczaka posypać solą, grillować z obu stron na mocno rozgrzanej powierzchni grilla elektrycznego lub patelni (niekoniecznie grillowej) do pojawienia się ciemnych pasków. Filety z kurczaka umieścić na talerzach z sałatką (można je od razu pokroić po skosie), wokół wkomponować pokrojone wcześniej warzywa i owoce. Podawać z grzankami z pszennej bagietki np. z masłem pietruszkowo-czosnkowym. Jako dekoracja na zdjęciu listki rukoli i cząstka cytryny.

file1330290681



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...