Ekspresowe muffinki czekoladowe
Artykuł zewnętrzny
składniki:
170 g masła
2 jajka
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g mleka (temp.pokojowa)
200 g gorzkiej czekolady
30 g kakao
170 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę drobno posiekać. W misce wymieszać czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać dokładnie miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko trzepaczką. Dodać składniki z pierwszej miski. Połączyć składniki (nie mieszać za długo). Ciasto wyłożyć do formy na muffinki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.