EKOlogiczne naleśniki orkiszowe.

19 maja 2011, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 jajko BIO
– 2-3 czubate łyżki mąki orkiszowej lub z płaskurki BIO
– mleko BIO ( nie UHT ) lub woda
– łyżeczka oliwy z oliwek BIO
– 2-3 średnie ziemniaki BIO
– 1 burak czerwony BIO
– 2 marchewki BIO
– szczypta ziół prowansalskich/ świeży koperek BIO
– łyżeczka masła BIO

Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w kosteczkę warzywa ugotować do miękkości. Zaczynając od buraka, bo jest najtwardszy, w około 2 szklankach przefiltrowanej wody. Gdy warzywa zmiękną delikatnie podusić widelcem, zachowując wyczuwalne kawałki do gryzienia. Dodać łyżeczkę masła i szczyptę ziół prowansalskich lub świeży koperek i dokładnie wymieszać. W czasie gotowania warzywnego sosu przygotować naleśniki. Trzepaczką rozbić jajko, dodać mleko lub wodę. Wymieszać i powoli dodawać mąkę orkiszową lub z płaskurki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest gotowe dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Jeżeli dziecko jest uczulone lub nie toleruje jajek i mleka można naleśniki przygotować z mąki, wody i oliwy. Będą równie smaczne. Naleśniki piec na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Ostudzone polać warzywnym sosem i pokroić na kosteczki. Pychaaa… Smacznego.

Ekologiczna gratka dla każdego niejadka :)

file1305827310



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...