EKOlogiczna zupa smaczna i aromatyczna.

19 maja 2011, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny na zupę
  • 8 sztuk liści bazylii
  • 5 dkg kaszy manny
  • 1 jajko eko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 2 dkg masła miękkiego
  • 2 szczypty  soli
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Ugotować 1 litr bulionu z warzyw ( włoszczyzny),doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Pod koniec gotowania dodać posiekane listki bazylii i natki pietruszki.
2. Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, gałką muszkatołową, jajkiem eko i kaszą manną.
3. Łyżką zwilżoną wodą nakładać masę formując z niej kluseczki.

4. Kluseczki wkładać do wrzącego bulionu, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut po czym przelać zimną wodą i odsączyć
5. Zupę nakładać do szklanych miseczek, do każdej z niech wrzucić kilka plasterków marchewki i listki bazylii oraz po dwie lub trzy kluseczki.

file1305825068