EKOlogiczna zupa smaczna i aromatyczna.
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny na zupę
- 8 sztuk liści bazylii
- 5 dkg kaszy manny
- 1 jajko eko
- 1 pęczek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
- 2 dkg masła miękkiego
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotować 1 litr bulionu z warzyw ( włoszczyzny),doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Pod koniec gotowania dodać posiekane listki bazylii i natki pietruszki.
2. Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, gałką muszkatołową, jajkiem eko i kaszą manną.
3. Łyżką zwilżoną wodą nakładać masę formując z niej kluseczki.
4. Kluseczki wkładać do wrzącego bulionu, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut po czym przelać zimną wodą i odsączyć
5. Zupę nakładać do szklanych miseczek, do każdej z niech wrzucić kilka plasterków marchewki i listki bazylii oraz po dwie lub trzy kluseczki.