Dżem z czerwonej porzeczki

19 lipca 2012, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny

file1342691890

składniki:

1,5 kg czerwonej porzeczki
500g cukru żelującego

Porzeczki obrać z gałązek i listków, przełożyć do sitka i opłukać. Wrzucić do garnka(najlepiej z grubym dnem). Rozgnieść trochę łyżką,
żeby owoce puściły sok. Przykryć i dusić 15min. Wsypać cukier żelujący i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować
jeszcze 4 min. Gorący dżem wlać do słoików i pasteryzować ok. 5 min.
Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...