Dżem z czerwonej porzeczki

19 lipca 2012,
dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny

file1342691890

składniki:

1,5 kg czerwonej porzeczki
500g cukru żelującego

Porzeczki obrać z gałązek i listków, przełożyć do sitka i opłukać. Wrzucić do garnka(najlepiej z grubym dnem). Rozgnieść trochę łyżką,
żeby owoce puściły sok. Przykryć i dusić 15min. Wsypać cukier żelujący i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować
jeszcze 4 min. Gorący dżem wlać do słoików i pasteryzować ok. 5 min.
Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...