Duszonka z pieczonego kurczaka

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo pospieszne danie. Zawsze mam mięso z pieczonego kurczaka zamrożone w zapasie. Używam go do sałatek, past kanapkowych lub na obiad,

Czas : 15 minut

Składniki:

  • mięso obrane z ćwiartki pieczonego kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 płaskie łyżki ,, Sosu do pieczeni ciemnego ” Knorra ( ze słoiczka lub torebki ) lub innego tego typu sosu
  • zielenina , pokrojona w drobną kosteczkę kolorowa papryka – innymi słowy coś do posypania z wierzchu by ładnie wyglądało

Rozpuścić w garnuszku masło. Wlać wodę i zagotować .Wsypać ,,Sos mięsny ,,  i zamieszać .Włożyć mięso i  gotować na małym gazie 5 minut. Zaprawić śmietaną rozrobioną wg niewielkiej ilości sosu .

Podawać jak gulasz z ziemniakami, kaszą , makaronem, kluseczkami – posypane zielenina i czymś kolorowym.

Podpowiadam – ostatnio odkryłam w Netto tacki z Gyrosem z kurczaka .Kosztuje to ok 4-5 zł za 30 dag czystego mięsa .Zupełnie przyzwoite smakowo. Można wykorzystywać na różne sposoby .Chyba będzie to dyżurny zapas w mojej zamrażarce .Jak będę potrzebować to wyciągnę garść i dodam np do sałatki ( zrobię pastę czy taką ,, duszonkę ” ).

file1280816953



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz