Duszona wołowina z warzywami po francusku

9 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

80 dag wołowiny
20 dag surowego boczku
3 łyżki masła
cebula
30 dag podgrzybków lub pieczarek
20 dag szalotek
marchew
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki
2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
sól, pieprz
łyżka przecieru pomidorowego
łyżeczka tymianku
listek laurowy
ziele angielskie
szklanka bulionu wołowego

Mięso i boczek pokroić w kostkę. Na łyżce masła podsmażyć boczek, przyrumieniony wyjąć z garnka, dodać drugą łyżkę masła i obsmażyć wołowinę. Dodać posiekaną cebule i podsmażyć. Mięso i cebule wyjąć z garnka, na tłuszczu usmażyć oczyszczone grzyby i szalotki. Wyjąć z garnka, odłożyć. Do rondelka dodać pozostałe masło, pokrojona marchew, posiekany czosnek i smażyć około 3 minut. Oprószyć mąką, smażyć minutę, stale mieszając. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy, tymianek, listek laurowy i ziele. Włożyć boczek, mięso z cebulką, wlać gorący bulion. Przykryć i dusić wolno na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Po godzinie dodać szalotki i grzyby i dusić jeszcze ponad 40 minut.