Duszona czerwona cebula z suszonymi pomidorami
Chutney z czerwonej cebuli czy też konfitura z czerwonej cebuli to dodatek do wielu dań nie tylko mięsnych, ale też wegetariańskich. Czerwona cebula rozrzedza krew a tym samym chroni nas przed powstawaniem zakrzepów. Znajdziesz w niej również potas, który obniża ciśnienie oraz zmniejsza zły cholesterol. Ta niepozorna cebula zawiera w sobie flawonoidy zwalczające bakterie, grzyby oraz wszelkie wirusy.
To danie ma ciekawy smak nie tylko dzięki dodatkowi suszonych pomidorów, ale też dzięki dodaniu do niego zmielonych orzechów (mogą być ulubione orzechy np. włoskie, ziemne, laskowe itp). Do potrawy można też dodać np. posiekaną papryczkę chili i obficie posypać je ulubionymi ziołami np; natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem lub kolendrą. To doskonały dodatek do makaronu lub ryżu i w zasadzie może stanowić samodzielne pożywne danie wegetariańskie lub wegańskie.
składniki:
4 czerwone cebule
oliwka z oliwek
5 pomidorów suszonych z zalewy z oliwy z oliwek
mielone orzechy np. Nustino – Masło Orzechowe w Proszku ze sklepu Poyerbani.pl około 1 łyżki
sól, pieprz, pół łyżeczki cukru lub ksylitolu czy erytrytolu
Przygotowanie:
Na patelnię wlać oliwę z oliwek około 1 łyżeczkę, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, smażyć chwilkę, dodać sól i cukier, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Posiekać pomidory, dodać do cebuli, doprawić do smaku pieprzem, dodać zmielone orzechy i gotowe!