Duszona biała kiełbasa z warzywami
Tym razem przychodzimy do Was z przepisem na duszoną i zapiekaną białą kiełbasę. Jest to regionalny sposób przygotowania. Świetnie nadaje się zarówno na codzienny obiad jak i do podania gościom. Spróbujcie i oceńcie sami. Dobrze jest wybrać smaczną białą kiełbasę od sprawdzonego dostawcy, firmy masarskiej, która specjalizuje się w tradycyjnych wyrobach.
Przepis
Co kupić?
- 6 białych kiełbas
- woda
- 1 mała główka białej kapusty
- olej
- sól, pieprz
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- ziele angielskie 6 ziaren
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- mielony kminek
- przyprawa do mięs
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania białej kiełbasy po czym odstawiamy ją do wystudzenia. Do garnka wlej olej i dorzuć białą kapustę, wcześniej poszatkowaną. Dodaj sól i zacznij dusić kapustę pod przykryciem. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę i ponownie dusimy całość na małym ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać i podlewać wodą. Kiedy wszystko zmięknie dodaj suszone grzyby oraz ziele angielskie. W między czasie kroimy boczek, cebulę oraz czosnek i podsmażamy wszystko na patelni. Potem dodajemy to do garnka i znowu dusimy całość, doprawiając jeszcze kminkiem oraz solą i pieprzem. Teraz przyszła pora na białe kiełbaski. Należy je pokroić na dwie części wzdłuż i podsmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do mięs. Na sam koniec dodaj kiełbasę do garnka i duś jeszcze wszystko przez 5 minut.
zobacz również: