Drożdżowe zawijasy z cynamonem

8 kwietnia 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Z drożdżowego ciasta można wypiec wiele fantazyjnych słodkości. Dobrze wyrobione ciasto można formować na wiele sposobów – jakie tylko podpowie nam wyobraźnia. Drożdżówki o różnych kształtach, plecione chałki, rogaliki, bułeczki i… zawijasy, do których dzisiaj właśnie zachęcam. Wymagają naprawdę minimum pracy, a zajada się je z przyjemnością!

Drożdżowe zawijasy z cynamonem

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650),
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 150 ml pełnotłustego mleka,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 65 g cukru,
  • dwie łyżki cynamonu.

Przygotowanie:

Zaczyn sporządzamy z drożdży, cukru i dwóch łyżek mąki (podebranych z odważonej porcji podanej w składnikach), wymieszanych z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy go w ciepłe miejsce, przykryty bawełnianą ściereczką, na około 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na ogniu masło. Do zaczynu dodajemy mąkę i jajko, i mieszamy dokładnie składniki, aż powstanie rwące się ciasto. Dopiero wtedy wlewamy tłuszcz i zaczynamy wyrabiać ręką. Wyrabiamy, aż będzie gładkie, jednolite, dające się łatwo formować. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, mniej więcej na szerokość wałka. Wygodniej będzie podzielić je na pół i zająć się najpierw jedną, następnie drugą połową. Rozwałkowaną powierzchnię zasypujemy cynamonem, zostawiając krawędź dłuższego brzegu. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi tak, aby niezasypana cynamonem powierzchnia zwinęła się na sam koniec. Chodzi o to, by skleiła całość. Można posmarować ją białkiem dla lepszej przyczepności.

Rolady tniemy na szerokie krążki. Z całego ciasta powinno ich wyjść 12- 24, w zależności od tego, jak grubo wałkowałyśmy ciasto. Układamy na blasze do pieczenia ciast w równych odstępach, stroną z nadzieniem do góry. Pozwalamy im chwilkę podrosnąć, można też posmarować je z wierzchu roztrzepanym białkiem, a następnie pieczemy przez 20-25 minut w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku. Bułeczki rosnąc skleją się ze sobą i powinien wyjść z nich „rwaniec”.

Próbowałyście upiec je z dżemem, makiem lub innym nadzieniem?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.