Drożdżowe racuchy z jabłkami
Pulchne- rumiane-pachnące. Dobre na ciepło i zimno.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki pszennej ( używam Poznańską )
- 1 szklanka słodkiej śmietanki ( lub mleka )
- 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g – świeżych 4 dag )
- cukier puder
- szczypta soli
- cynamon
- 1 duże lub 2 małe jabłka słodko-winne
- olej do smażenia
- 2 jajka
- cukier cynamonowy ( młynek ) do posypania – opcjonalnie
- kwaśna śmietana -opcjonalnie
- konfitura z czarnej porzeczki ( lub inna )-opcjonalnie
- syrop klonowy -opcjonalnie
Zmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki śmietanki. Zostawić na 15 minut.
Do przesianej mąki dodać resztę śmietanki (lub mleka), jajka, rozczyn, 1/2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki cukru pudru , szczyptę soli. Zmiksować dokładnie. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki .
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać posypane cukrem cynamonowym ( Młynek ) , cukrem i cynamonem, polane kwaśną śmietaną , syropem klonowym lub z konfiturą np. z czarnej porzeczki .
Ja smażę na małych patelenkach do blinów, pancakes -ów, ale można na zwykłej patelni też.
Jedni wolą na ciepło inni na zimno- i tak i tak są smaczne.
Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką – ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły.