Drożdżowe bez wyrabiania
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 szkl ciepłego mleka
- cukier waniliowy Delecta
- 1 szkl cukru
- 10 dag rozkruszonych drożdży
- 4 całe jaja plus 1 żółtko
- 3/4 margaryny rozpuścić -przelać do szklanki i dopełnić szklanką oleju
- 5 szkl mąki
- szczypta soli
Wszystkie składniki kłaść kolejno do miski, pozostawić na 3 godz w ciepłym mejscu, w tym czasie ciasto, samo będzie się robiło. Po tym czasie wymieszać tylko składniki łyżką i wylać do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i robimy kruszonkę z pozostałej części margaryny. Dokładamy odrobinę cukru,cukier waniliowy Delecta, mąki, mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę sypiemy na ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika na 45 min w 155 st.