Drożdżowe bez wyrabiania

30 listopada 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 szkl ciepłego mleka
  • cukier waniliowy Delecta
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag rozkruszonych drożdży
  • 4 całe jaja plus 1 żółtko
  • 3/4 margaryny rozpuścić -przelać do szklanki i dopełnić szklanką  oleju
  • 5 szkl mąki
  • szczypta soli

Wszystkie składniki kłaść kolejno do miski, pozostawić na 3 godz w ciepłym mejscu, w tym czasie ciasto, samo będzie się robiło. Po tym czasie wymieszać tylko składniki łyżką i wylać do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i robimy kruszonkę z pozostałej części margaryny. Dokładamy odrobinę cukru,cukier waniliowy Delecta, mąki, mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę sypiemy na ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika na 45 min w 155 st.

file1291126030