Drobiowe szaszłyki w marynacie jogurtowej

15 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

filet z piersi kurczaka około 600 gram
duża cebula
2 ząbki czosnku
niewielki kawałek imbiru
2 łyżki limonki
opakowanie naturalnego jogurtu 125 gram
po pół łyżeczki mielonej klendry i kminku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotować jogurtową marynatę: cebule obrać i odkroić piętkę. Czosnek posiekać i rozetrzeć z niewielką ilością soli. Mały kawałek imbiru obrać, pociąć wiórki. Cebulę, czosnek oraz imbir zmiksować z sokiem wyciśniętym z limonki lub cytryny a następnie połączyć z jogurtem, kolendrą, gałką muszkatałową, kminkiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać, filet z kurczaka pozbawić błonek, opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w paski i włożyć na 2 godziny do marynaty. Szpadki naoliwić, nadziewać na nie paski mięsa i piec około 7 minut często smarując marynata. Można podać do szszłyczka dipy i ziemniaczki.

przepisy na dipy:

https://urodaizdrowie.pl/category/przepisy/sosy-dipy



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...