Koniak (z franc. Cognac), według francuskiej definicji „eau-de-vie” oznacza „eliksir życia„, często nazywany „królem alkoholi„, często bywa mylony ze zwykłymi winiakami lub brandy. Koniak jest najsłynniejszym winiakiem Francji, choć powstaje jedynie na niewielkim obszarze i w ograniczonych nakładach.
Nazwa Cognac jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących ściśle z jednego regionu i wytwarzanych według ściśle określonych zasad. Jest produkowany we Francji w regionie Charente, który rozciąga się wokół miasta Cognac w południowo-zachodniej Francji, z białych win szczepów winogron ugni blanc, folle blanche i colombard. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Wiek koniaku podawany na etykiecie określa najmłodszy składnik użyty w mieszance destylatów.
O wieku koniaku świadczą odpowiednie oznaczenia na etykiecie:
V.S. (Very Superior) – leżakowany minimum 2,5 roku, czasami trzy gwiazdki
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) – leżakowany minimum 4,5 roku
X.O. (Extra Old) – leżakowany minimum 6 lat
Extra, Napoleon,… – specjalne oznaczenia, stosowane przez producentów, jednak nie mniej niż 6 lat do nawet kilkudziesięciu lat
Koniaki stają się coraz bardziej nowoczesne i potrafią zaskakiwać swoim bogactwem smaku. Oprócz tradycyjnej formy degustowania, ten doskonały trunek jest znany i doceniany przez najlepsze koktajl bary na świecie. Koniak nierzadko postrzegany jest wyłącznie jako digestif, pity bez żadnych dodatków. Takiej formie degustacji, pozostają dziś jednak wierni jedynie koneserzy. Koniak staje się bowiem alkoholem, którym można się cieszyć na wiele różnych sposobów.
Bez względu na to, czy koniak jest serwowany w czystej postaci czy na lodzie, jest niebywale uniwersalny. Jego bogaty profil aromatyczny stanowi idealną bazę do drinków. Słodszy niż whisky, łagodniejszy niż biały alkohol. Koktajle na bazie koniaku takie jak: Sazerac, Sidecar czy Old Fashion są ponadczasowymi klasykami. Dodaj swoje ulubione składniki i stwórz idealnego drinka! Koniak może być serwowany w czystej postaci lub być podawany na lodzie, rozcieńczony z odrobiną wody lub być składnikiem koktajlu. Gdy pije się go podanego na lodzie, jego charakter jest na tyle silny, aby przezwyciężyć rozcieńczenie i mimo wszystko utrzymać zawarte w nim bogate aromaty. Koniak podawany z lodem ujawnia ukryte smaki i wyzwala zaskakującą świeżość.
Podobna sytuacja ma miejsce w momencie serwowania koniaku w drinkach. Nie istnieje jedyny właściwy sposób rozkoszowania się koniakiem. Kubański klasyk z nutą francuskiej nonszalancji? Kiedy biały rum zastąpimy koniakiem, powstaje zaskakujący wariant jednego z najbardziej wakacyjnych koktajli. Świeży, wyrazisty French Mohito przywodzi na myśl najgorętsze miejsca na ziemi i pozytywnie nastraja, niezależnie od pory czy okazji. Wszystko zależy więc od twojej fantazji, preferencji smakowych i chwili, w której zamierzasz delektować się koktajlem.
Czysty, czyli pity na sposób tradycyjny koniak, zagryza się gorzką czekoladą i podaje z kawą. Natomiast do koniakowych wytrawnych drinków oraz brandy rozcieńczonego tonikiem pasują owoce morza, cielęcina i drób.
French Mohito
Receptura:
– 40 ml koniaku
– ½ limonki
– 10 ml syropu cukrowego
– 10 listków mięty pieprzowej
– top up – woda gazowana
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucić pokrojoną w ćwiartki połówkę limonki , dodać syrop cukrowy i całość dokładnie ugnieść. Rozetrzeć liście mięty w dłoniach i wrzucić je do szklanki. Wlać koniak i uzupełnić szklankę wodą gazowaną i kruszonym lodem.
Citron Sour
Receptura:
– 40 ml koniaku
– 30 ml soku z cytryny
– 15 ml syropu cukrowego
– 20 ml świeżego białka jaja
Przygotowanie:
Napełnić shaker bostoński lodem. Dodać wszystkie składniki. Wstrząsnąć i przelać do szklanki typu whisky wypełnionej lodem. Udekorować.
Fizz RazzBerry
Receptura:
– 40 ml koniaku
– 15 ml soku z limonki
– 20 ml syropu z róży lub imbiru
– 10 ml białka
– 5-6 świeżych malin
– bitters pomarańczowy
Przygotowanie:
Napełnić shaker bostoński lodem. Dodać wszystkie składniki. Wstrząsnąć i przelać do szklanki typu whisky wypełnionej lodem. Udekorować.
BlackBerry
Receptura:
– 40 ml koniaku
– 15 ml soku z limonki
– 20 ml syropu pistacjowego
– 10 ml białko
– 5-6 świeżych jeżyn
– bitters grapefruit
Przygotowanie:
Napełnić shaker bostoński lodem. Dodać wszystkie składniki. Wstrząsnąć i przelać do szklanki typu whisky wypełnionej lodem. Udekorować.
Spicy Mango
Receptura:
– 40 ml koniaku
– ½ limonki
– 15 ml syropu Spicy Mango Monin
– 6-8 ziarenek różowego pieprzu
– gałązka rozmarynu
– skórka z pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie:
Pokrojoną w ćwiartkę limonkę wrzucić do szkła, dodać pieprz i syrop mango, całość wygnieść drewnianym muddlerem. Szkło zasypać kruszonym lodem i nalać porcję koniaku. Całość intensywnie wymieszać. Dodać pokruszony lód i udekorować gałązką rozmarynu oraz różowym pieprzem.
Sidecar
Receptura:
– 40 ml koniaku
– 20 ml Grand Marnier
– 20 ml soku z limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać intensywnie w shakerze wypełnionym lodem. Gotowy koktajl przelać do schłodzonej koktajlówki. Udekorować skórką z pomarańczy lub cytryny.
Old Fashioned
Receptura:
– 40 ml koniaku
– 1 kostka cukru
– bitters śliwkowy
– skórka z pomarańczy
– suszona śliwka
Przygotowanie:
Do szklanki typu Old Fashioned włożyć kostkę cukru, którą należy oblać odrobiną wody oraz bittersem śliwkowym. Całość rozetrzeć drewnianym muddlerem. Dodać kostki lodu i nalać koniak. Całość intensywnie wymieszać. Udekorować suszoną śliwką i aromatyzować skórką z pomarańczy.
Przygotowanie:
Owoce, wraz z koniakiem i cukrem trzcinowym umieścić na dnie shakera. Wstrząsnąć mocno, a następnie przelać do wysokiej szklanki wypełnionej kruszonym lodem. Gotowy koktajl przyozdobić owocami.
Przygotowanie:
Na dnie shakera umieścić połowę owocu gruszki oraz plastry cytryny. Dodać kruszonego lodu, a następnie wlać koniak i gruszkową brandy. Koktajl podawać z przybraniem z plasterków gruszki.
Milk Coco
Receptura:
– 30 ml koniaku
– 30 ml likieru kakaowego
– 30 ml śmietanki
– gałka muszkatołowa
– 4 kostki lodu
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać koniak, likier kakaowy i śmietankę. Potrząsać mocno przez kilkanaście sekund, by składniki ochłodziły się i utworzyły jednorodną masę. Do szkła wlać napój zatrzymując lód. Wierzch koktajlu posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Przygotowanie:
Listki mięty zgnieść w dłoniach, wrzucić do szklanki wraz z cukrem i wodą, mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać lód i koniak, można ozdobić plasterkiem cytryny.
Cognac & Sprite
Receptura:
– 40 ml koniaku
– sprite do dopełnienia
– kostki lodu
Przygotowanie:
Szklankę napełnić kostkami lodu, wlać koniak i dopełnić spritem.
Cola Drink
Receptura:
– 100 ml koniaku
– 100 ml coli
– kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze. Wlać do szklanki.
Tonic Cognac
Receptura:
– 30 ml koniaku
– 60 ml toniku
– kostki lodu
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki koktajlowej włożyć kostki lodu, dodać koniak i tonik w proporcji 1:2 lub 1:3.
Codiac & Gin Ale
Receptura:
– 10 ml koniaku
– 30 ml Gin Ale
– ćwiartki cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Do niskiej szklanki wypełnionej lodem dodać koniak i amaretto. Zamieszać. Dodać cząstki limonki lub cytryny.
Amaretto Codiac
Receptura:
– 50 ml koniaku
– 20 ml amaretto
Przygotowanie:
Do niskiej szklanki wypełnionej lodem dodać koniak i amaretto. Zamieszać. Można udekorować kilkoma płatkami migdałów.