Dostałam ten przepis od przyjaciółki. Teraz tą zupą zajada się cała rodzina
Dostałam ten przepis od przyjaciółki i teraz mam nową ulubioną zupę. Samo przygotowanie jest naprawdę proste, nie wymaga ogromnych kulinarnych zdolności i specjalnych przygotowań. Natomiast efekt, czyli grecka zupa gyros zachwyca smakiem i kusi cudownym aromatem. Warto przygotować ją na obiad i zachwycić rodzinę oraz z przyjemnością zebrać puste talerze.
Uwielbiam wszystkie zupy niezależnie od pory roku. Latem popularnością cieszy się kalafiorowa, botwinka oraz zupa szczawiowa, które robię najczęściej. Jednak aby zadowolić rodzinę niemal codziennie trzeba mieć pomysł na nowe danie. Dlatego przy każdej możliwej okazji szukam nowych przepisów i dobrych rad na przygotowanie smacznej zupy. Przepis od przyjaciółki szczególnie przypadł mi do gustu, bowiem wygląda fantastycznie, a także zachwyca bogactwem smaku i cudownym, apetycznym aromatem. Zupa gyros to fantazyjne połączenie oryginalnych przypraw, mięsa oraz dojrzałych warzyw. A jej zrobienie jest naprawdę bardzo proste i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych.
Sekretem zupy jest gyros
Gyros to niezwykle aromatyczna, sycąca zupa, która może wystarczyć za cały obiad. Przygotowujemy ją łącząc smak kurczaka, kolorowej papryki i kukurydzy z dodatkiem wyrazistego smaku czosnku i ostrego chili. Zupa marzenie, bowiem łączy to co najsmaczniejsze: dużo warzyw, delikatne mięso i wyraziste, mocne przyprawy. Taka zupa zawsze idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do przygotowania tego dania potrzebujemy odrobinę chęci oraz kilku podstawowych składników. Mięso i warzywa kupimy bez problemu, a odpowiednie przyprawy znajdą się w każdej kuchni.
Zupa gyros dla uzyskania pełnego smaku i aromatu wymaga użycia odpowiednich przypraw. Ponieważ danie wywodzi się z kuchni greckiej warto wykorzystać gotową mieszankę przypraw gyros, w której skład wchodzi m.in. kolendra, gorczyca, majeranek, czosnek, pieprz czarny, chili, oregano, tymianek i rozmaryn. Ta przyprawa na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią kuchnię mięsną oraz wyraziste i mocne smaki.
Jakiego mięsa użyć do przygotowania zupy? Polecamy wykorzystanie filetu z piersi kurczaka lub indyka, gdyż jest to mięso najbardziej delikatne. Mięsa nie musimy specjalnie marynować, wystarczy posypać kurczaka przyprawami i pozostawić w nich na ok. 1 godz. Dodatek mascarpone polecany w tym przepisie nadaje zupie nieco kaloryczności, ale naprawdę warto troszeczkę zgrzeszyć kaloriami. Przyjemność jedzenia jest nieoceniona. Podpowiadamy, jak przygotować tę wyjątkową zupę, która z pewnością jest warta uwagi i spróbowania.
Zupa gyros z kurczakiem
Składniki:
– 3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta)
– 5-6 pieczarek
– 2 piersi z kurczaka
– 1 litr bulionu (warzywny, drobiowy)
– 700 ml passaty pomidorowej (może być domowa)
– mała cebula
– sok z połówki cytryny
– 2-3 ząbki czosnku
– puszka słodkiej kukurydzy
– 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka przyprawy gyros
– pieprz i sól do smaku
– oliwa z oliwek
– pokrojona bazylia i oregano (mogą być suszone)
– 250 g mascarpone
– papryka chilli lub pieprz cayenne (wg uznania)
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, wlać oliwę i sok z cytryny, dodać przyprawę gyros, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieszając podsmażyć razem. Pieczarki i papryki pokroić w paseczki i dodać do cebuli i czosnku. Całość podsmażyć, a następnie wrzucić do garnka na zupę. Na tej samej patelni, na której smażyły się warzywa, podsmażyć kurczaka. Przełożyć do garnka z warzywami. Dodać odsączoną z wody kukurydzę z puszki, koncentrat pomidorowy i passatę. Zalać wszystko bulionem i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec dodać serek mascarpone i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać.