Domowy rosół z krajanką
Składniki:
– 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
– 0,5 kg wołowiny rosołowej
– 4 l wody
– 300 g marchwi
– 200 g pietruszki
– 150 g selera
– 1 mały por
– 1 cebula
– 1 mały pęczek koperku
– sól, sos sojowy jasny do smaku
– 1 opakowanie Makaronu Międzybrodzkiego Krajanka
– 3-4 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
Sprawioną kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek.
Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
Rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym, podawać z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem Krajanka.
Gotowy rosół posypać na talerzu pokrojoną natką pietruszki.