Domowe sposoby na mole spożywcze

6 kwietnia 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Mole spożywcze to bardzo nieprzyjemny, jednak dość częsty problem. te uciążliwe, szaro-brązowe owady, które szczególnie upodobały sobie mąki, kasze i ryż. Oto sprawdzone domowe sposoby jak skutecznie sobie z nimi radzić.

 

mole sp.

 

Pierwszym krokiem jaki należy podjąć, jest całkowite pozbycie się produktów zainfekowanych przez mole. Następnie należy dokładnie umyć szafki kuchenne, w których były przechowywane dane produkty. Najlepiej w tym celu sprawdzi się po prostu woda z mydłem.

Oto kilka sprawdzonych sposobów co zrobić, aby mole spożywcze nie zaatakowały Waszych szafek:

  • Warto na półce położyć ususzoną pomarańczę, w którą wbite są goździki
  • Można również postawić miseczkę z gorącym octem, po czym zamknąć szafkę i odczekać, aż ocet całkowicie ostygnie
  • Przetrzeć wnętrze szafki roztworem wody z octem w stosunku 1:1
  • Można postawić w szafce olejek waniliowy
  • Warto również takie produkty jak kasza, ryż, mąka, cukier przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Można do nich włożyć ziele angielskie lub liść laurowy, będące dodatkowym zabezpieczeniem przed molami.

Warto jednak pamiętać o tym, że spożycie moli nie jest groźne dla naszego organizmu.

 

zobacz również:

  1. Jak zamrażać owoce i warzywa?
  2. Jak zorganizować grill party
  3. Wrzosy na balkonie – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
  4. Białe firanki – skuteczne sposoby

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz