Domowa kostka rosołowa – przepis na mięsną i warzywną wersję

5 czerwca 2022,
dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Kiedy trzeba szybko coś ugotować lub poprawić smak danej potrawy często sięgamy po tak zwane kostki rosołowe, czy bulionetki. Są bardzo popularne i wygodne, jednak najbardziej chemiczne w produktach spożywczych jakie używamy. W kupnych kostkach znajduje się cała masa glutaminianu sodu, konserwantów i innych niezdrowych dodatków takich jak tłuszcze czy morze soli. Co zrobić, by jednak ułatwić pracę w kuchni, a dodatkowo dania były nie tylko smaczne i zdrowe? Wystarczy stworzyć własną, esencjonalną kostkę rosołową. Może to być wersja warzywna, drobiowa, czy też wołowa. Dodać możemy ulubione przyprawy w proporcjach, które nam odpowiadają. A wykorzystamy je nie tylko jako przyprawę do zup, ale także do sosów czy duszenia mięsa.

bulion

,W0brew pozorom domowe kostki rosołowe nie są bardzo trudne w przygotowaniu. Warto zrobić ich więcej i zamrozić w pojemniczkach bądź umieścić w słoikach i sięgać, gdy tylko zajdzie potrzeba. Najlepiej sprawdzają się do tego pojemniki silikonowe do kostek lodu. Otrzymamy wtedy małe porcje zdrowych bulionetek w sam raz na jedno użycie.

Domowa kostka rosołowa warzywna

Smaczna i zdrowa, domowa kostka warzywna nadawać się będzie jako baza pysznych zup, dan dla dzieci i aromatycznych gulaszy. Warzywa są smaczne w każdej postaci. Domowa kostka bulionowa będzie doskonała także do duszonych warzyw na patelni. A więc do dzieła!

 

Potrzebujemy

*1 mała cebula

*biała część pora

*2 duże marchewki

*1 niewielki seler

*1 pietruszka korzeń

*1 pęczek natki pietruszki

*2 ząbki czosnku

*4 łyżki oliwy z oliwek

*2 łyżki sosu sojowego

*1 listek laurowy

*2 ziela angielskie

*opcjonalnie 1-2 suszone grzyby

*1 łyżeczka kurkumy

*około 3-4 łyżeczki soli

*1/2 łyżeczki suszonego tymianku i lubczyku

 

Warzywa myjemy i obieramy. Pietruszkę, seler i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy, por w cienkie paseczki. siekamy także natkę pietruszki.

Osobno ucieramy przyprawy suche przyprawy i grzybek. Pewnie nie macie moździerza, ale możecie to zrobić w blenderze lub skorzystać z młynka do kawy.

Na patelki bądź w rondelku rozgrzewamy oliwę i wkładamy warzywa. Przeciskamy do nich czosnek i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy roztarte przyprawy i gotujemy chwilę. Dodajemy sos sojowy i 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Następnie wyłączamy palnik, a do masy dodajemy posiekaną pietruszkę . Całość blendujemy. Można teraz sprawdzić słoność naszej kostki. Nasza praca dobiega końca. Teraz pozostaje tylko przełożyć bulionetki do słoiczków bądź silikonowego pojemniczka na lód.

Kostki w słoiczkach można przechowywać w lodówce około tygodnia. Te w zamrażalce można już trzymać prze okres około 3 miesięcy. Natomiast jeśli zrobicie większą porcję to oczywiście możecie zawekować domowe kostki rosołowe.

 

 

Nie każdy jest wielbicielem wyłącznie warzywnych potraw i bez mięsa nijak nie potrafi się obejść. Dlatego też możecie śmiało zrobić kostkę warzywno mięsną. Może to być dodatek wołowiny czy kurczaka. Wystarczy ugotować niewielki kawałek, zmiksować i dodać do pierwszego przepisu. Możecie też skorzystać z tej receptury. Pamiętajcie, że oba warianty możecie modyfikować i dodawać ulubione przyprawy.

 

 

Domowa kostka rosołowa mięsna

To jakiego mięsa użyjecie jest już sprawą indywidualną. Nadawać się będzie zarówno indyk, czy kurczak, jak i mięso wieprzowe, czy wołowe. Oczywiście można połączyć dwa smaki i zrobić kostkę drobiowo wołową.

 

Potrzebujemy

*2 spore marchewki

*pół selera

*biała część niewielkiego pora

*1 korzeń pietruszki

*1 cebula

*2 ząbki czosnku

*zioła po około pół łyżeczki : rozmaryn, kolendra, pietruszka, lubczyk (możecie też użyć świeżych, jeśli macie)

*1 liść laurowy

*3-4 łyżeczki soli grubo ziarnistej lub morskiej

*150 gram wody lub wina białego wytrawnego

*wybrane mięso 300 gram ( u mnie uda z kurczaka bez skóry i kości)

Mięso drobno kroimy, tak samo warzywa oprócz tych, które da się zetrzeć na tarce. Ewentualnie gdy mamy świeże zioła, je również drobno siekamy. Suszone zioła rozdrabniamy w blenderze lub młynku.

Przekładamy wszystko do garnka i podlewamy wodą lub winem i dusimy na małym ogniu. Gotujemy przez 30 minut i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.  Następnie miksujemy całość blenderem na gładką masę. Potem wekujemy bądź zamrażamy.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.