Domowa kostka rosołowa – przepis na mięsną i warzywną wersję
Kiedy trzeba szybko coś ugotować lub poprawić smak danej potrawy często sięgamy po tak zwane kostki rosołowe, czy bulionetki. Są bardzo popularne i wygodne, jednak najbardziej chemiczne w produktach spożywczych jakie używamy. W kupnych kostkach znajduje się cała masa glutaminianu sodu, konserwantów i innych niezdrowych dodatków takich jak tłuszcze czy morze soli. Co zrobić, by jednak ułatwić pracę w kuchni, a dodatkowo dania były nie tylko smaczne i zdrowe? Wystarczy stworzyć własną, esencjonalną kostkę rosołową. Może to być wersja warzywna, drobiowa, czy też wołowa. Dodać możemy ulubione przyprawy w proporcjach, które nam odpowiadają. A wykorzystamy je nie tylko jako przyprawę do zup, ale także do sosów czy duszenia mięsa.
,W0brew pozorom domowe kostki rosołowe nie są bardzo trudne w przygotowaniu. Warto zrobić ich więcej i zamrozić w pojemniczkach bądź umieścić w słoikach i sięgać, gdy tylko zajdzie potrzeba. Najlepiej sprawdzają się do tego pojemniki silikonowe do kostek lodu. Otrzymamy wtedy małe porcje zdrowych bulionetek w sam raz na jedno użycie.
Domowa kostka rosołowa warzywna
Smaczna i zdrowa, domowa kostka warzywna nadawać się będzie jako baza pysznych zup, dan dla dzieci i aromatycznych gulaszy. Warzywa są smaczne w każdej postaci. Domowa kostka bulionowa będzie doskonała także do duszonych warzyw na patelni. A więc do dzieła!
Potrzebujemy
*1 mała cebula
*biała część pora
*2 duże marchewki
*1 niewielki seler
*1 pietruszka korzeń
*1 pęczek natki pietruszki
*2 ząbki czosnku
*4 łyżki oliwy z oliwek
*2 łyżki sosu sojowego
*1 listek laurowy
*2 ziela angielskie
*opcjonalnie 1-2 suszone grzyby
*1 łyżeczka kurkumy
*około 3-4 łyżeczki soli
*1/2 łyżeczki suszonego tymianku i lubczyku
Warzywa myjemy i obieramy. Pietruszkę, seler i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy, por w cienkie paseczki. siekamy także natkę pietruszki.
Osobno ucieramy przyprawy suche przyprawy i grzybek. Pewnie nie macie moździerza, ale możecie to zrobić w blenderze lub skorzystać z młynka do kawy.
Na patelki bądź w rondelku rozgrzewamy oliwę i wkładamy warzywa. Przeciskamy do nich czosnek i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy roztarte przyprawy i gotujemy chwilę. Dodajemy sos sojowy i 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Następnie wyłączamy palnik, a do masy dodajemy posiekaną pietruszkę . Całość blendujemy. Można teraz sprawdzić słoność naszej kostki. Nasza praca dobiega końca. Teraz pozostaje tylko przełożyć bulionetki do słoiczków bądź silikonowego pojemniczka na lód.
Kostki w słoiczkach można przechowywać w lodówce około tygodnia. Te w zamrażalce można już trzymać prze okres około 3 miesięcy. Natomiast jeśli zrobicie większą porcję to oczywiście możecie zawekować domowe kostki rosołowe.
Nie każdy jest wielbicielem wyłącznie warzywnych potraw i bez mięsa nijak nie potrafi się obejść. Dlatego też możecie śmiało zrobić kostkę warzywno mięsną. Może to być dodatek wołowiny czy kurczaka. Wystarczy ugotować niewielki kawałek, zmiksować i dodać do pierwszego przepisu. Możecie też skorzystać z tej receptury. Pamiętajcie, że oba warianty możecie modyfikować i dodawać ulubione przyprawy.
Domowa kostka rosołowa mięsna
To jakiego mięsa użyjecie jest już sprawą indywidualną. Nadawać się będzie zarówno indyk, czy kurczak, jak i mięso wieprzowe, czy wołowe. Oczywiście można połączyć dwa smaki i zrobić kostkę drobiowo wołową.
Potrzebujemy
*2 spore marchewki
*pół selera
*biała część niewielkiego pora
*1 korzeń pietruszki
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*zioła po około pół łyżeczki : rozmaryn, kolendra, pietruszka, lubczyk (możecie też użyć świeżych, jeśli macie)
*1 liść laurowy
*3-4 łyżeczki soli grubo ziarnistej lub morskiej
*150 gram wody lub wina białego wytrawnego
*wybrane mięso 300 gram ( u mnie uda z kurczaka bez skóry i kości)
Mięso drobno kroimy, tak samo warzywa oprócz tych, które da się zetrzeć na tarce. Ewentualnie gdy mamy świeże zioła, je również drobno siekamy. Suszone zioła rozdrabniamy w blenderze lub młynku.
Przekładamy wszystko do garnka i podlewamy wodą lub winem i dusimy na małym ogniu. Gotujemy przez 30 minut i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Następnie miksujemy całość blenderem na gładką masę. Potem wekujemy bądź zamrażamy.