Do głowy nikomu nie przychodzi, żeby dodać tę przyprawę do mięsa, a wspaniale podkręca smak

22 kwietnia 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Karkówka to świetny pomysł na smaczny rodzinny obiad oraz jako dodatek do chleba. Można ją nie tylko piec, ale też dusić, smażyć i gotować.  Szczególnie polecana jest do grillowania, przygotowania wędzonek, bitek, kotletów, gulaszu, ale też jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny. Dodatek pewnej przyprawy doskonale podbija jej smak i powoduje prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Najlepiej kupować mięso ze sprawdzonego źródła pochodzące z polskiej hodowli. Dobrej jakości mięso wieprzowe wbrew obiegowej opinii zawiera też dobroczynne składniki dla zdrowia i liczne witaminy. Mięso wieprzowe jest bowiem dobrym źródłem witaminy B1, która jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie naszego układu nerwowego. Jest to szczególnie istotne w kryzysie emocjonalnych lub sytuacjach stresowych. Polecane jest również dla osób, które nadużywają alkoholu lub palą papierosy.

Schab na szybki obiad – 5 super przepisów!

Ponadto mięso takie zawiera również  witaminę B6, która z kolei odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, pracę mięśni i serca. Jedząc ten rodzaj mięsa dostarczamy do organizmu witaminę PP, która obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca. W wieprzowinie jest też dość sporo witaminy E. Zwana jest witaminą młodości, bo powstrzymuje procesy starzenia się. Wieprzowina jest doskonałym źródłem witamin D i K, które są ważnym elementem diety zwłaszcza w okresie rozwoju i wzrostu. Ich niedobór może niestety spowodować krzywicę i wady postawy. Biorąc pod uwagę te wszystkie argumenty postanowiłam przygotować na obiad smaczne mięso wieprzowe z dodatkiem dużej ilości cebuli i miksu przypraw orientalnych. Mięso udusiłam na patelni, a właściwie w dość dużym wygodnym rondlu, aby wszystkie składniki się połączyły i stworzyły niesamowity smak. Karkówka wyszła niebiańsko pyszna, rozpływała się w ustach, podałam do nie ziemniaki i mizerię.

Grillowana karkówka – przepisy

Nietypowy dodatek

Mam kilka sprawdzonych trików na pyszne, rozpływające się mięso: dodaję podczas duszenia szczyptę cynamonu, odrobinę cukru i kilka goździków. Taki miks powoduje, że mięso jest niesłychanie aromatyczne i pyszne. Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem, ale też pasuje do ziemniaków nawet świeżej bagietki. Wystarczy po uduszeniu na bagietkę nałożyć uduszoną cebulkę i kawałki mięsa aby cieszyć się rozkosznym smakiem.

składniki:

70 dag karkówki z dobrej hodowli

4 cebule

sos balsamiczny 2 łyżki

kilka gałązek świeżego tymianku

smalec

porządna szczypta cukru i cynamonu

kilka goździków

pieprz, sól kmin rzymski

przygotowanie:

Na patelni lub w rondlu rozgrzać smalec, dodać pokrojone w grube plastry mięso z karkówki. Obsmażyć z obu stron, polać mięso sosem balsamicznym, dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyprawy, podlać odrobiną bulionu lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości, krótko przed wyjęciem mięsa dodać tymianek i chwilę razem dusić.