Dla głodnej Damy – puree mamy
Artykuł zewnętrzny
Co mamy to damy – dla Damy .Delikatne puree godne podniebienia konesera .
Czas : 40 minut
Składniki :
- 6 średnich ziemniaków ( najlepiej młodych )
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( może być 18 % )
- 2 łyżki masła
- szczypta kurkumy
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- sól
- 2 łyżeczki ziarna sezamowego
- 1 łyżka pokrojonego koperku
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie .Odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków .Do garnuszka z ziemniakami dodać śmietankę i 1,5 łyżki masła . Ogrzewać intensywnie mieszając .Doprawić gałka muszkatołową .Dodać szczyptę kurkumy , Dobrze wymieszać .
Podawać gorące w miseczce , robiąc w ziemniakach dołek i polewając resztą masła( roztopionego . Posypywać koperkiem i ziarnem sezamowym .