Dietetyczny sorbet owocowy – domowe lody!
Artykuł zewnętrzny
Sorbety owocowe można jeść bezkarnie, tym bardziej, że zmiksowane owoce, nawet zamrożone również dostarczają nam dawkę minerałów i witamin. Sorbety mają przewagę nad tradycyjnymi lodami z tego względu, że nie zawierają cukru, mleka, śmietanki czy żółtek. Możemy je mrozić w pojemniczkach do lodu (dostępne w sklepach online) lub po prostu w jednym większym pojemniku od czasu do czasu mieszając. Miksujemy sezonowe ulubione owoce: melony, banany, truskawki itp. Bazą jest tym razem mleko kokosowe z dodatkiem soku z cytryny.
składniki:
zmiksowany melon lub inne owoce sezonowe
mleko kokosowe – pół dużej puszki
połowa soku z cytryny
ewentualnie łyżeczka erytrolu
Mieszamy wszystkie składniki i umieszczamy w pojemniczkach do lodów (plastykowych), mrozimy 3 godziny.