Dietetyczny makaron ze świeżym pesto
Pesto jest naprawdę pysznym dodatkiem do makaronów, w sklepach znajdziesz mnóstwo słoiczków z tym przysmakiem – niestety ich cena jest dość wysoka, a świeżość nie pierwszej klasy. Ten przepis nie dość, że jest dietetyczny, to jeszcze pozwoli Ci przyrządzić pyszne pesto w warunkach domowych! Wyjdzie tanio i pysznie. Na pewno się uzależnisz!
Składniki:
– 160 g brązowego makaronu
– pół cebuli
– 3/4 szklanki pesto
– sól i pieprz do smaku
-oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 30 g orzeszków piniowych (lub słonecznika)
– 30 g startego parmezanu
– 20 g g
Przygotowanie pesto:
Włożyć do blendera orzeszki piniowe, ząbki czosnku oraz parmezan. Blendować, aż składniki będą drobno posiekane. Potem dodać listki bazylii i blendować, aż składniki zaczną się zbijać. Na końcu dolać 5 łyżek oliwy z oliwek, ciągle mieszając. Sos powinien mieć lekką, grudkowatą konsystencję.
Przygotowanie dania:
Ugotować makaron al dente. Odcedzić na dużym sicie. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulkę oraz zrobione wcześniej pesto. Mieszać składniki, aż się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać makaron z pesto i podawać przystrojone świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!